Een groep Turken die asiel zochten in Hongarije bleken valse danslicenties te bezitten. Ze hadden die voor 6.000 euro van een bende mensensmokkelaars gekocht om hen naar het buitenland te smokkelen.

Smokkel naar Hongarije

Turkse media berichtten op 5 december dat een groep “dansers” deelnamen aan een volksdansevenement in Boedapest. Het evenement heette “Vaarwel aan de Zomer” en vond plaats tussen 5 en 10 november. De groep bleef echter in Hongarije en vroeg asiel aan in het land.

De Procureur van Ankara kondigde later aan dat ze het incident onderzoeken, waarvan de details in de handen van de daily Habertürk kwamen. De krant berichtte op 4 januari dat een smokkelbende achter het hele incident zat. Zij hadden valse documenten voorzien en deze aan de autoriteiten gegeven om in totaal 13 mensen naar Hongarije te smokkelen.

Vervalsen officiële documenten en mensensmokkel

Haydar B., een voormalige oprichter van de Kind- en Jongerenvolksdansassociatie, was blijkbaar de hoofdverantwoordelijke voor de valse documenten om hen aan de valse danslicenties te helpen. De 13 mensen kregen de toestemming van de Turkse Volksdansfederatie om naar het buitenland te reizen. Haydar B. en 4 helpers worden aangeklaagd voor het “vervalsen van officiële documenten en mensensmokkel.” Ze werden aangehouden, maar onder rechterlijke controle snel vrijgelaten.

Haydar B. en zijn kompanen kregen van elk van de 13 mensen 5.000 à 6.,000 euro voor de belofte om hen naar het buitenland te helpen vluchten. De getuigenissen van de verdachten en de informatie van de inlichtingendiensten stemmen hiermee overeen.

Geen link met terrorisme

De Procureur van Ankara had ontdekt dat er nooit echt een volksdansevenement plaatsvond in Boedapest in november, in tegenstelling tot wat de 13 mensen beweerden. De Procureur vond geen link tussen het incident en eender welke terroristische organisatie. Er werd eerder namelijk beweerd dat de 13 mensen lid waren van de Gülenistische terreurorganisatie (FETÖ).

Hurriyet