Een Turkse derdeklasser in de zuidelijke provincie Diyarbakir krijgt een gevangenisstraf tot 5 jaar vanwege zeven berichten op sociale media waarin hij terreurpropaganda verspreidde.

De speler van Amedspor, Deniz Naki, wordt verwacht voor de rechtbank te verschijnen nadat een procureur tot 5 jaar cel eiste vanwege het delen van terreurpropaganda op Facebook en Twitter.

In het dossier tegen Naki onderstreepten de aanklagers 7 berichten van hem op sociale media, wat de voetballer zelf ook bevestigt, waarin hij “oproept tot haat en vijandigheid tegen een groep met een andere etniciteit om de lokale bevolking op te ruien tegen de Turkse Republiek en het openlijk verspreiden van propaganda voor terreurgroepen PKK en KCK”.

Propaganda tijdens bekermatch

Naki werd geboren in Duitsland maar heeft roots in het Turkse Dersim (Tunceli). Hij speelde eerst voor Sint-Pauli in Hamburg en daarna kwam hij uit voor Genclerbirligi in Ankara. Ten slotte ging hij aan de slag bij Amedspor maar hij werd dan voor 12 wedstrijden geschorst door de Turkse Voetbalfederatie voor het verspreiden van ideologische propaganda tijdens een bekermatch tegen Bursapsor eerder dit jaar.

Hurriyet