Een sculptuur gemaakt ter nagedachtenis van Tombili, een straatkat van Istanbul dat een sociale mediafenomeen werd, werd op 4 oktober onthuldigd op Wereld Dierendag. Na een campagne op Change.org waar een standbeeld geëist werd ter nagedachtenis van Tombili van het gemeentebestuur van Kadikoy, besliste kunstenaar Seval Sahin om vrijwillig een standbeeld te maken waarop Tombili te zien is in zijn bekende pose op de stoep.

Het sculptuur werd op dezelfde plaats onthuldigd als waar de foto getrokken werd van de bekende kat. Op de onthuldigingsceremonie zei de viceburgemeester van Kadikoy, Basar Necipoglu, dat 17.000 mensen een standbeeld eisten op sociale media voor Tombili. “Burgemeester Aykurt Nuhoglu keurde de vraag van de Tombililiefhebbers goed. Met de steun van dierenliefhebbers in Kadikoy openen we dit sculptuur op Wereld Dierendag door lokale kunstenaar Seval Sahin”, zei Necipoglu.

Sahin zei dat het beeld van brons was gemaakt om de weer- en natuurelementen te weerstaan.

“We hebben het beeld van brons gemaakt omdat het hier een open plaats is waar veel wind en regen valt. Ik heb boeken over dierenanatomie bestudeerd en de kat van mijn vriend gebruikt om Tombili na te maken”, zei ze.

Tombili die wereldbekend werd nadat een foto van hem op de memesite 9gag viraal ging, stierf na een ziekte van een maand op 1 augustus. Zijn dood werd bekendgemaakt door een aankondiging dat opgehangen werd op een boom in de Gulecstraat in de wijk. Er stond te lezen: “Je zult blijven voortleven in onze harten”.
tombili1

Volgens lokale buurtbewoners stond Tombili bekend voor zijn rustige en zorgeloze houding tegenover mensen die met hem wilden spelen. Dat uitte zich ook in de foto waar hij chilt op de rand van de stoep. Internetgebruikers maakten verscheidene memes van zijn foto waar bijvoorbeeld een fles raki of een glas thee werd gefotoshopt voor Tombili.

tombili2Hurriyet