Een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris heeft in een interview met de Turkse krant Sabah meegedeeld dat de Amerikaanse alliantie met terreurbeweging YPG “van tijdelijke en tactische aard” is. Hij benadrukte dat Washington begrip heeft voor de veiligheidszorgen van Turkije en zei dat de territoriale integriteit van Syrië wordt gerespecteerd.

“Er is een fundamenteel verschil tussen onze relaties met de YPG en onze relaties met de Turken die al decennialang onze NAVO-partner zijn. Onze relaties met de YPG zijn tijdelijk, tactisch en hebben het verslaan van terreurgroepering ISIS als doel. Beide landen hebben verplichtingen tegenover elkaar onder het NAVO-verdrag. Er valt hier niets te vergelijken,” haalde de Amerikaan aan.

Hij voegde toe dat er nooit sprake zal zijn van een Koerdische staat binnen de huidige Syrische landsgrenzen. De VS verleent al een tijdje militaire steun aan de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een groepering die grotendeels bestaat uit PKK-gerelateerde YPG-terroristen, in de strijd tegen IS.

Deze militaire steun heeft voor veel spanning gezorgd tussen Ankara en Washington gezien de decennialange bloederige terreurcampagne van de PKK in Turkije.

De ambtenaar verwierp de beweringen dat er onenigheid zou zijn geweest tussen de U.S. Central Command (CENTCOM), dat verantwoordelijk is voor militaire acties in het Midden-Oosten, en het Europese Commando (EUCOM), dat verantwoordelijk is voor de militaire betrekkingen met Turkije.

“De grondwet stelt dat de president van de VS de grootste beslissingen neemt over het buitenlands beleid en de nationale veiligheid. Wat President Trump zegt als opperbevelhebber is dus van groot belang,” tot zover de Amerikanen.

Sabah

O.A.