Heather Nauert is de woordvoerster van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op donderdag noemde ze de YPG in het Syrische Afrin “de PKK”. De terroristische PKK is een groepering die al meer dan 30 jaar een oorlog voert tegen de Turkse staat en voor tienduizenden Turkse doden heeft gezorgd.

 

Turkse tussenkomst zorgt voor “nieuwe onrust”

“Turkije heeft zijn blik weggetrokken van de bal, ISIS (Daesh), en focust zich in de plaats op de PKK,” aldus Nauert. Ze zei dit tijdens een persconferentie en verwees dus naar de Turkse militaire operatie “Olijftak” die de PYD/PKK wil elimineren in Afrin.

Ze beschreef Noordwest-Syrië als “vrij stabiel” en beweert dat de Turkse militaire operatie voor “nieuwe onrust” zal zorgen in de regio.

“Mensen moeten nu wegvluchten uit een regio die vrij stabiel was. Denk aan wat dit land al heeft meegemaakt en door de Turkse operatie komt er weer nieuwe onrust bij in Noordwest-Syrië,” zei Nauert.

Ze wees op het telefoongesprek tussen President Donald Trump en zijn Turkse wederhelft Recep Tayyip Erdoğan op woensdag. Ze zei dat Trump Turkije aanspoort om voorzichtig te zijn en “elke actie” te vermijden die voor conflict zou kunnen zorgen tussen Turkse en Amerikaanse troepen.

Operatie Olijftak en Turks-Amerikaanse spanningen

Turkije lanceerde operatie Olijftak op zaterdag met als doel de eliminatie van de PYD/PKK en Daesh-terroristen in Afrin. Volgens de Turkse Generale Staf is het overkoepelende doel van de operatie om voor veiligheid en stabiliteit langs de Turkse grens te zorgen en in de Syrische regio. Daarnaast wil men de Syrische burgers beschermen tegen de onderdrukking en wreedheid van de terroristen.

De VS heeft de PYD/PKK ondersteund. De PYD wordt door Ankara beschouwd als een zusterbeweging van de terroristische PKK. De Amerikaanse steun aan de groepering wordt door Ankara al lang met kwaadheid aanschouwt. De Amerikanen beschouwen de PYD/PKK met de SDF als een betrouwbare partnergroep” in het gevecht tegen Daesh. Ze zijn nog steeds voor wapens en materiaal aan het zorgen bij de terroristische groeperingen, ondanks de zware tegenwerpingen van Turkije.

Anadolu