Ryan Dillion, woordvoerder van de V.S. in de strijd tegen Daesh en aanvoerder van de anti-Daesh coalitie, gaf afgelopen week aan dat de coalitie alle verschillende groeperingen en troepen zal beschermen die strijden tegen Daesh.

Foto: Reuters

Hij reageert hiermee op de recente uitspraken vanuit Turkse politieke hoek die ermee dreigden een offensief te plannen gericht tegen de Democratische Unie Partij (PYD), die voorlopig het Afrin-gebied controleren. Daarnaast richt Dillon zich met zijn uitspraak eveneens op de Syrische Democratische Troepenmachten (SDF) die gedomineerd worden door de Syrische-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). De YPG wordt dan weer als een zijtak beschouwd van het terroristische PKK netwerk in Syrië.

Foto: Google Maps

Bescherming van YPG-troepen

Dillon deed de uitspraken op een briefing via een videoconferentie waar hij de vraag kreeg of de door de V.S. geleide Gecombineerde Task Force Operatie verantwoordelijkheid zal opnemen als het gaat om de bescherming en ondersteuning van de YPG-troepen in Afrin in het noordwesten van Syrië.

Geen aanwezigheid toelaten

President Recep Tayyip Erdogan gaf reeds meerdere malen aan dat hij geen terroristische aanwezigheid zal toelaten langs de Turkse zuidelijke grens in Noord-Syrië. Daarnaast gaf Erdogan aan een Afrin-offensief te plannen.

Erdogan recent: “Nu is het tijd voor Afrin. Zoals ik al eerder aangaf, we kunnen elk moment toeslaan.” Later gaf Erdogan aan dat hij voorlopig nog geen troepen, voor een voorlopige operatie in het Afrin-gebied, naar het gebied rond Afrin gestuurd heeft.

Kwade reacties

Washington´s ondersteuning van de PYD en YPG zorgde voor heel wat kwade reacties vanuit Ankara. Ankara beweert dat het niet mogelijk zou mogen zijn dat de ene terroristische groepering eraan meehelpt de andere te vernietigen. Daarnaast was er ook nog felle kritiek op de V.S. voor het leveren van wapens aan de YPG die onvermijdelijk terecht komen in de handen van de terroristische PKK, die dan weer gebruikt worden tegen Turkije. Volgens Ankara is een alternatieve weg mogelijk. Ankara dringt erop aan te werken met de lokale nationaal ondersteunde troepen die meteen ook een grotere voeling hebben met lokale demografische gevoeligheden binnen de betreffende regio´s.

Terroristische organisatie

Turkije, de EU en de V.S. classificeren de PKK allemaal als een terroristische organisatie, terwijl Turkije daarnaast ook de PYD en YPG classificeert als een terroristische groepering.

Washington weigert al langer de band tussen de PKK en groeperingen als de YPG en PYD te herkennen. Washington kwam recent echter zwaar onder druk te staan toen bekend werd dat beide groeperingen Abdullah Ocalan, een gevangen genomen PKK leider, beschouwen als hun ideologische leider en inspiratiefiguur. De groep zou niet geworden zijn wat het vandaag is zonder zijn video waarin hij de overwinning aankondigde op Daesh in Raqqa.

Sabah