De Turkse professor Feryal Özel is een van de leden van de werkgroep Event Horizon Telescope (EHT) die op 10 april een mijlpaal in de astrofysica aankondigde: De allereerste foto van een zwart gat.

“Dit is onze eerste kans geweest om de innerlijke werking van zwarte gaten te observeren en om een fundamentele voorspelling van Einsteins theorie van algemene relativiteit te testen. Niet alleen het bestaan van een schaduw die wijst op een punt dat niet meer terugkomt – of een gebeurtenishorizon – maar ook de grootte en vorm van die schaduw”, vertelde Özel, een astrofysicus aan de Universiteit van Arizona, aan ABC News.

“Het is een droom die uitkomt, op vele niveaus,” zei Özel. “Iets waar ik al vele, vele jaren mee bezig ben: een fysiek model van de omgeving van een zwart gat en voorspellingen te bouwen. De mogelijkheid om de harten van zwarte gaten te bestuderen is verbazingwekkend. Dit soort resolutie in de astronomie is ongekend. Dit is tot een miljoen keer beter dan sommige andere telescopen.”

“Pas in de nazomer van 2018 wisten we dat we een beeld hadden dat eruitzag zoals we hoopten dat het eruit zou zien. Alleen al het verzamelen van gegevens, alleen al het ophalen van de gegevens van de Zuidpool – alleen al dat duurde zes maanden. Het is bijna anderhalf jaar dat we eraan gewerkt hebben,” zei Özel.

De EHT-samenwerking omvat meer dan 200 onderzoeksprojecten uit Afrika, Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

Teamlid Özel is een theoretisch astrofysicus die zich vooral bezighoudt met onderzoek naar de fysica van neutronensterren en zwarte gaten, maar ook met de vorming van superzware zwarte gaten en sterrenstelsels in het vroege heelal.

Hurriyet

T.A.