Twee YPG-leden van Tsjechische origine werden op 13 oktober gearresteerd door Turkse veiligheidsdiensten in Şırnak, een Zuidoostelijke provincie van Turkije. 

Woordvoerster van de Tsjechische Ministerie van Buitenlandse Zaken, Michaela Lagronova, bevestigde dat 2 Tsjechische burgers gearresteerd werden in Turkije en beschuldigd worden lid te zijn van een terroristische organisatie. Ze zei dat de ministerie hen had gecontacteerd via hun advocaat en er nu alles deed om hen naar Tsjechië te laten deporteren.

foto: Sabah
foto: Sabah

Het Turks leger pakte Miroslav Farkas en Marketa Vselichova op in Şırnak, terwijl ze probeerden de grens van Turkije naar Irak probeerden over te steken. Volgens het rapport gebruikten ze valse oorlogsnamen, namelijk “Serxwebun Botan” en “Zelane Botan.” “De operatie was de eerste die doelgericht op zoek ging naar buitenlandse militanten die vechten voor de YPG”, zeiden de Turkse veiligheidsdiensten

Logistieke en persoonlijke steun

Volgens hetzelfde rapport was Farkas een sniper en Vselichova zorgde voor logistieke en persoonlijke steun. De militanten worden ook beschuldigd van het leveren van wapens en wachten op hun proces.

Volgens de bekentenis van Farkas, was hij getraind in een kamp in Frankrijk en sloot hij zich aan de YPG in 2015, in Syrië. Vselichova was reeds aangesloten bij de YPG toen ze op de unief zaten, voegde hij eraan toe.

Hürriyet