Foto: een bruiloftsgast hangt zijn geschenk rond een pop, terwijl het echte bruidspaar wat verderop aan een tafel zit (Tekirdağ, 5 juli 2020)

Het feit dat familie en vrienden van een bruidspaar goud als cadeau geven op een bruiloft, is één van de vele huwelijkstradities in Turkije.

Maar bij een bruiloft in de noordwestelijke provincie Tekirdağ waren ze op het idee gekomen om dat ritueel aan te passen aan deze coronatijden.

Er stond de gasten een verrassing te wachten toen ze de huwelijkszaal binnenkwamen. Voor hen stonden twee poppen, die de alterego’s van Sinem en Sinan Dağ moesten voorstellen.

Ze werden snel geïnformeerd dat het ging om een maatregel om persoonlijk contact tussen de gasten en het bruidspaar te vermijden. De gasten maakten hun goudstukken vast aan de poppen, en vervolgens haalde het koppel al het goud op.

Er gelden strikte regels voor huwelijksfeesten. De bruiloften moeten kort gehouden en zo veel mogelijk buiten doorgaan. De gasten moeten een mondmasker dragen en ten minste anderhalve meter van elkaar zitten.

De nieuwe regels, waaronder ook dat het voor de gasten verboden is om te dansen, laten weinig tijd en ruimte over om van het feest te genieten.

Normaal gezien zijn Turkse bruiloften overvloedig en vol tradities en rituelen. Zo worden er veel cadeaus gegeven en wordt er urenlang gedanst, en iedereen moet meedansen, soms alleen en soms samen.

Ook het kussen of de hand schudden van de bruid en bruidegom is onlosmakelijk verbonden met een bruiloft en de gasten staan ervoor in de rij. Er worden maaltijden en snacks geserveerd voor honderden gasten.

Bron: Sabah

S.V.R.