“Takbul” betekent ruw vertaald “Draag en vind”. Het is de naam van het laatste snufje dat de Turkse Rijkswacht aan hun arsenaal hebben toegevoegd. Het is een verbluffend staaltje technologie, daar het op een kopie lijkt van de Scifi-bril van de cyborg “Robocop” uit de bekende filmfranchise. De bril werd voor het eerst gebruikt in een sereen Mediterraans dorp, ver weg van de gewelddadige en dystopische stad Detroit uit de films. Via de Takbul kunnen agenten een database scannen van criminelen en verdachte mensen door simpelweg naar hun gezicht of identiteitskaart te kijken. De bril kan ook gebruikt worden om nummerplaten te scannen.

Het werd ontwikkeld door een team Turkse wetenschappers en gepensioneerde soldaten. Het doel is om de snelheid van veiligheidscontroles op te voeren en agenten in staat te snellen pijlsnel te reageren op veiligheidsbedreigingen.

Door een mobiel netwerk via simkaarten in telefoons, kunnen agenten gelinkt worden aan de Smokkel-, Informatie- en Operatiedatabase van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het scherm wordt rood als de gescande persoon een huiszoekingsbevel of arrestatiebevel tegen hen hebben staan. Het wordt ook rood bij valse nummerplaten of als nummerplaten bij een ander soort voertuig geregistreerd staan. Hierbij wordt er ook meteen een bericht op het scherm getoond met het crimineel dossier van de betrokken persoon. De bril kan ook met stemgeluid geactiveerd worden als de gebruiker de database scant op zoek naar een persoon of nummerplaat zonder oogcontact te hebben kunnen maken.

Hoewel het momenteel nog gebruikt wordt op gewone controleposten op wegen tussen dorpen en steden, plant het bestuur het gebruik ervan in om binnenkort grote menigtes te kunnen scannen op zoek naar verdachten.

Momenteel slechts 20 brillen in gebruik

Momenteel hebben veiligheidseenheden maar 20 brillen en wordt veiligheidspersoneel getraind in de hoofdstad Ankara.

In Bodrum heeft een politieagent met een Takbul in enkele minuten tijd de identiteit van een hele bus gecontroleerd. Voordien moesten agenten een voor een de identiteitskaarten verzamelen en ze scannen op computers in hun patrouilleauto´s. Nu neemt het maar een seconde in beslag om een kaart te scannen en uit te vissen of de houder ervan een gezochte persoon is.

“Ik ben al door drie controleposten moeten gaan op weg naar Ankara. Telkens moest ik minutenlang wachten. Hier duurde het een luttele vijf seconden. Ik ben aangenaam verrast,” aldus Elçin Görgün, een gepensioneerde ingenieur die aan een controlepost in Bodrum werd tegengehouden door politieagenten. Hij zei dat hij hoopte dat er weldra meer brillen zullen in gebruik worden genomen zodat motorvoertuigen niet zullen moeten wachten. Afgevaardigden zeiden dat er 10 brillen werden geleverd aan de Turkse Nationale Politie alsook aan de provincie Muğla. De brillen zullen in negen provincies in gebruik worden genomen.

Sabah