De provincie Mardin, gelegen in het zuidoosten van Turkije, hield recent een ceremonie voor drie vuilnis ophalende  ezels, die recent hun dienst beëindigden.

Drie van de 43 ezels in dienst van Mardin´s Artuklu gemeenschap mogen op pensioen na een diensttijd van ongeveer 8 jaar.

In teken van het einde van hun dienst werden de zadels van de drie ezels naar traditie versierd met lintjes. Daarnaast werden de dieren getrakteerd op een heerlijk buffet van fruit en groenten als geschenk voor hun afgelopen dienst.

De ezels komen na hun jarenlange dienst terecht in een dierenopvangtehuis. Daar zullen ze verzorgd worden tot hun dood.

Kadri Toparli, plaatselijk politicus: “We hebben een 40-tal ezels in dienst voor het ophalen van vuilnis in 23 verschillende wijken. We zijn zeer gesteld op onze ezels. De meeste ezels in dienst werken reeds voor ons sinds ze 5 of 6 jaar oud zijn. Na een loopbaan van ongeveer 11 jaar worden de ezels naar een dierenopvangtehuis gezonden waar ze verzorgd worden door dierenspecialisten tot hun dood.”

Jarenlange traditie

Ezels worden in Mardin al jarenlang gebruikt voor het ophalen van vuilnis. De provincie Mardin staat onder bescherming van UNESCO. Auto´s zijn er in de smalle straten zelf verboden.

De ezels halen elke dag het vuil op tussen 6 uur in de ochtend en 11 uur in de avond.

Toparli liet weten dat ze de ezels regelmatig lieten luisteren naar klassieke muziek van Mozart en Beethoven.

Hurriyet