Tijdens een operatie in 4 steden waaronder Istanbul, heeft de politie 26.456 gesmokkelde artefacten in beslag genomen. Het is de grootste Turkse operatie ooit tegen artefactsmokkelaars. 

Er werd tijdens de persconferentie onder andere een 3000 jaar oud Myceens zwaard getoond dat werd teruggevonden. Het zwaard diende als eerbetoon voor Achilles van Troje. Verder ook nog een buste van Alexander de Grote die gemaakt werd op aanvraag van de veroveraar tijdens zijn oorlogscampagne in Indië, een koninginnenkroon met gouden bladeren uit de Hellenistische periode, antieke munten en een variëteit aan andere artefacten. Tijdens de operatie werden er ook nog verschillende fossielen en artefacten uit de vroege geschiedenis van de islam in Anatolië teruggevonden.

Een grootschalige operatie voor een smokkelcircuit

Veiligheidseenheden hielden het smokkelnetwerk al drie maanden in de gaten en lanceerden de operatie op 12 december. Ze gingen verder op de getuigenissen van aangehouden verdachten en kwamen zo de identiteit te weten van nog meer mensen die betrokken waren in het smokkelcircuit. Het was onduidelijk hoe de smokkelbende de artefacten in hun bezit kreeg, maar de veiligheidsmensen zeiden dat de verdachten van plan waren ze naar andere landen te smokkelen. De artefacten worden overdragen aan het Museum voor Archeologie in Istanbul.

Turks historisch-cultureel erfgoed

Turkije vecht al lang voor de terugkeer van gestolen artefacten, zowel in het thuisland als in het buitenland. Het probleem is cruciaal voor een land dat 3,000 antieke steden herbergt van meer dan 42 verschillende beschavingen. Ook het toerisme steunt heel erg op het rijke historisch-culturele erfgoed van het land en trekt jaarlijks ettelijke miljoenen buitenlanders aan voor een bezoek aan het land.

Sabah