Parlementslid Cemal Enginyurt van de nationalistische MHP werd uit zijn partij, een bondgenoot van de regerende AKP, gezet nadat hij naar de tuchtcommissie was verwezen.

De aanleiding was zijn kritiek op Bekir Pakdemirli, de minister van Land- en Bosbouw.

“Er is besloten dat Cemal Enginyurt, parlementslid uit Ordu, die naar de tuchtcommissie is verwezen met het verzoek om hem uit de partij te verwijderen, nu uit de partij is gezet,” zei de MHP in een schriftelijke verklaring.

Enginyurts tuchtprocedure kwam er nadat hij Pakdemirli bekritiseerde volgens lokale media. Na de beslissing van de partij om hem naar de tuchtcommissie te verwijzen zei Enginyurt op Twitter dat de MHP “zijn onvervangbare liefde” is.

Hij meende dat hij altijd de hazelnootproducenten van Ordu, de provincie die hij vertegenwoordigt, zal verdedigen.

 “Jullie kunnen mijn meningsuiting niet verhinderen en dat zal jullie niet lukken. Niemand kan de nationalisten doen zwijgen. Ik zal altijd de waarheid spreken voor de natie, de staat en de mensen van Ordu,” zei hij op Twitter nadat hij uit de partij werd gezet.

Ordu neemt het grote deel van de Turkse hazelnootproductie en -export voor haar rekening en veel mensen in de regio werken in die sector.

Het aantal parlementszetels van de MHP is nu gezakt van 49 tot 48. Het Turkse parlement heeft 586 zetels, waarvan de regerende AKP een meerderheid heeft met 291 zetels. De MHP is de vierde grootste partij in het parlement.

Hurriyet

T.A.