Foto: İsmail Demirbaş (49) en YouTuber Kedine Muhabir

İsmail Demirbaş, 49, werd in de Zuidelijke provincie Antalya opgepakt omdat hij kritiek had geuit op de regerende AKP.

Tijdens een interview op straat met de YouTuber Kedine Muhabir (de zelfreporter), had Demirbaş onder meer gezegd dat Turkije zo snel mogelijk verkiezingen moest krijgen om “de vampiers van de overheid weg te krijgen”.

Volgens hem hanteert de Turkse overheid dezelfde manipulatietechnieken die het Naziregime in Duitsland toepaste. Hij vindt dat president Recep Tayyip Erdoğan zo snel mogelijk, en zonder obstakels, terecht moet staan wegens hoogverraad.

video

Demirbaş werd op 24 oktober opgepakt in zijn huis, maar kort daarna vrijgelaten onder voorwaarden. Vervolgens legde hij opnieuw een interview af waarin hij kritiek uitte, en daarvoor werd hij op 27 oktober opnieuw gearresteerd.

Daarna kreeg hij huisarrest opgelegd, maar hij ging in beroep. Dit beroep pakte slecht uit voor hem, want hij werd opnieuw opgesloten.

Zijn zoon Melih vindt dat Demirbaş geen misdrijf heeft gepleegd. Aan de media legde Melih uit dat zijn vader veel te hard wordt aangepakt omdat hij zijn mening kenbaar maakte.

“En helaas is dat in Turkije voldoende om gearresteerd te worden. Ik eis daarom de onmiddellijke vrijlating van mijn vader.”

Ander interview

YouTuber Kedine Muhabir riskeert ook vervolging vanwege een ander interview dat hij afnam. Op 10 november vertelde hij op sociale media dat hij opgeroepen was voor verhoor. In dit geval ging het over een anonieme oudere man van wie hij de mening vroeg over het ontslag van minister van Financiën Berat Albayrak, schoonzoon van Erdoğan

“Albayrak neemt de juiste beslissing. Tot nu toe was Turkije een familiebedrijf. De schoonvader heeft zijn schoonzoon aangesteld als minister en zal wel achter zijn beslissing gestaan hebben.

We moeten in dit land af van de dictatuur. Toen Muammar al-Gaddafi 40 jaar geleden aan de macht kwam in Libië, kon hij niet vermoeden dat hij jaren later op straat gelincht zou worden. In Irak onderging Sadam Hussein het zelfde lot. Ook onze leider zal ooit op straat gelincht worden”, luidde het antwoord.

“Waarom moet iemand zich ongerust voelen als hij een mening van een burger hoort, ongeacht of die goed of fout is”, vroeg de YouTuber zich op Twitter af.

K.L.

(Bron: Hürriyet)