Het mausoleum van Mustafa Kemal Ataturk.

De Turkse inlichtingendienst waarschuwt voor mogelijke aanslagen van terreurgroep IS in de aanloop naar een officiële feestdag deze week. Tien leden van de groep zouden de grens overgestoken zijn vanuit Syrië, schrijft de krant ‘Hurriyet’.

De inlichtingendienst waarschuwt voor aanslagen op het mausoleum van Mustafa Kemal Ataturk en op de ambassade van de Verenigde Staten, allebei in hoofdstad Ankara. Op de feestdag -19 mei- wordt Ataturk herdacht.

Turkije heeft IS beschuldigd van verschillende grote zelfmoordaanslagen het voorbije jaar in Ankara, Istanboel en Suruç. Daarbij kwamen 150 personen om het leven, onder hen ook toeristen.

Net vandaag maakten de Turkse veiligheidsdiensten bekend dat ze zeven vermoedelijke leden van IS hebben opgepakt in het zuidoosten van Turkije. Onder hen een “beul” en een “belangrijke verantwoordelijke”, melden lokale media.

De zeven zouden recent de grens vanuit Syrië overgestoken zijn, zegt Anadolu. Dat nieuwsagentschap leunt nauw aan bij het regime. Volgens agentschap Dogan hebben de verdachten bijeenkomsten georganiseerd om Syrië-strijders te rekruteren.

HLN