MIT, de Turkse topinlichtingendienst, neemt een nieuw, ultra-beveiligd hoofdkwartier (Het Fort) in Ankara in gebruik om via dit complex een actievere rol op het gebied van inlichtingen te kunnen spelen.

Op maandag werd het nieuwe, grotere hoofdkwartier van de Turkse Nationale Inlichtingenorganisatie (MIT) in Ankara ingehuldigd. Het waren president Recep Tayyip Erdogan en enkele ministers die het (Kale) (Fort) openden. Het enorme complex ligt op een terrein van bijna 2.500 hectare en ligt in het district Etimesgut.

Etimesgut

Het is omgeven door betonnen muren van 3 meter hoog en met prikkeldraad. Verder beschikt het ook over een geheim veiligheidssysteem om onbevoegden buiten te houden en om het te beschermen tegen illegale infiltratie en tegen afluisteren.

Sinds de oprichting van de MIT in 1965, is het hoofdkwartier van de dienst al drie keer verhuisd. Het vorige hoofdkwartier lag in het district Yenimahalle, maar kwam onder vuur te liggen tijdens de mislukte staatsgreep in 2016 door FETÖ, de terreurbeweging van Fethullah Gülen.

De president noemde de Nationale Inlichtingenorganisatie een van de sterkste inlichtingendiensten ter wereld. “Onze organisatie groeide uit van een simpele dienst die informatie verzamelde tot een dienst die ervoor zorgt dat de verzamelde informatie gebruikt kan worden bij onderhandelingen. Dankzij het succes van de MIT is Turkije een land dat nu zelf kan opkomen voor haar belangen, zonder daar de toestemming van welk land dan ook voor nodig te hebben”, aldus de president.

De oorsprong van de MIT gaat terug tot de Teshkilat-i Mahsusa (speciale organisatie), het hersenkind van Enver Pasha. Deze organisatie werd opgericht in 1913, een jaar voor de start van de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog werd de Teshkilat-i Mahsusa ontbonden, maar de organisatie was beroemd om haar militaire en paramilitaire activiteiten tijdens de oorlog. In die tijd, en ook na de stichting van de Turkse republiek in de jaren 1920, werden ook andere, kleinschaligere inlichtingendiensten op gericht.

Fevzi Çakmak

De echte voorganger van de MIT was de Nationale Veiligheidsdienst (MAH), in 1926 opgericht door Marshal Fevzi Çakmak. Deze dienst bleef actief tot 1965, het jaar dat de MIT werd opgericht. In de eerste decennia stond de dienst onder leiding van militaire officieren, maar die werden later vervangen door burgers.

De huidige directeur, Hakan Fidan, was zelf ooit ook actief in het leger. Hij werkte in Duitsland, voor het Commando voor Inlichtingen en Operaties van het Snelle-reactiecorps van de NAVO. Daarna koos hij voor een civiele loopbaan.

K.L.

Bron: Sabah