Istanboel: hond komt al jaren naar hetzelfde plekje op straat

In de wijk Kuzguncuk, in het Aziatische deel van Istanboel, woont de hond Rocky. Sinds 2011 komt hij elke dag naar zijn geliefde muurtje, waar hij naar de voorbijgangers kijkt.

Er circuleren sindsdien al veel foto’s van de hond, maar onlangs kreeg hij ook internationale aandacht, dankzij de Amerikaanse zangeres Halsey. Zij maakte een foto van Rocky toen ze in Istanboel was, en deelde die op Instagram.

De bekendheid van Rocky begon met een reeks foto’s waarin werd aangetoond dat hij al 9 jaar elke dag op hetzelfde muurtje zit. Dit bracht veel mensen ertoe om ook foto’s van Rocky te delen.

 

View this post on Instagram

 

here to meet pets.

A post shared by halsey (@iamhalsey) on

Op alle foto’s kijkt hij recht in de camera en is zijn houding dezelfde, ook als er andere honden naast hem zitten. Omdat Rocky de buurt altijd goed in de gaten lijkt te houden, noemen de inwoners van Kuzguncuk hem hun muhtar, hun dorpshoofd.

Baasje Hayal Doğan is verbaasd dat Halsey een foto van haar hond deelde. “Mensen komen hier vaak een foto van hem nemen. Soms komen toeristen zelfs speciaal naar Kuzguncuk om Rocky te zien. Dat doet me werkelijk plezier”, vertelde ze op 12 oktober aan Demirören Agency.

Het enige wat Doğan van de bezoekers vraagt, is dat ze Rocky geen eten geven. “Soms gooien mensen kippenbotjes naar hem, maar die zijn gevaarlijk voor honden. Ik wil ook niet dat mensen hem snoepjes geven”, zegt ze.

Rocky was 2 maanden oud toen hij bij Doğan terecht kwam. “Toen hij groter werd, begon hij zich op dat muurtje te installeren. Daar zit hij nu elke dag. Hij geniet van de aandacht die hij van voorbijgangers krijgt. Hij is echt zo lief”, aldus Doğan.

Rocky is niet het enige beroemde dier in Istanboel. In 2016 richtten de inwoners van het district Kadıköy een standbeeld op ter ere van Tombili, een inmiddels overleden kat die er graag op het voetpad lag om de straat te bestuderen.

K.L.

(Bron: Sabah)