Tolga Korkutoğlu poseert met zijn gouden pastırma op 2 april 2021 in Kayseri, centraal Turkije. (DHA Foto)

Deze hartige snack uit de centraal Anatolische provincie Kayseri wordt gemaakt van gepekeld vlees, een reeks heerlijke specerijen en bedekt met goudvlokken.

De Turkse keuken is rijk aan smaak, textuur en variëteit, maar deze pastırma-maker uit Kayseri heeft van de befaamde vleescreatie van de stad een van de duurste gerechten van Turkije gemaakt door het met eetbaar goud te bedekken.

Een kilo van de gouden pastırma wordt momenteel voor TL 800 (82,76 Euro) verkocht op de Kazancılar Bazaar.

En als TL 800 een beetje veel lijkt, een plakje van de vergulde pastırma gaat voor ongeveer TL 18.

Eetbaar goud is de laatste jaren een grote voedseltrend, ook al bestaat het al eeuwen – de Elizabethaanse Britten staan bekend om het gebruik van goudbladeren om hun gerechten te versieren.

Een Turkse chef-kok, bakte zelfs eetbaar 24-karaats goud in een pizza, waarmee hij in 2019 de krantenkoppen haalde.

Pastırma is een traditionele Turkse delicatesse die de eettafel siert sinds Turken in Centraal-Azië woonden, en vaak de bijnaam Turkse pastrami krijgt.

Een kilo van de gouden pastırma wordt verkocht voor TL 800.

Pastırma is gemaakt van vlees dat in zout is gerookt en bedekt met een aromatische kruidenpasta die “çemen” wordt genoemd, en is het gerecht waar de provincie Kayseri van Turkije het bekendst om staat, naast mantı.

Pastırma is de laatste tijd de hoofdrolspeler in veel innovatieve gerechten, met name in sushi in Turkse stijl.

Tolga Korkutoğlu, de eigenaar van de winkel “Pastırmacı Tolga,” zei dat de gouden twist niet zijn idee was, maar het resultaat van meerdere verzoeken van zijn klanten in het afgelopen jaar.

Goud met goud beleggen

Wijzend op het feit dat hij de eerste in Turkije was die vergulde pastırma maakte en verkocht, vertelde Korkutoğlu aan Demirören News Agency (DHA): “We zitten al 30 jaar in het vak en hebben de afgelopen vijf jaar online verkoop gedaan via onze website. We kregen het afgelopen jaar verzoeken voor gouden pastırma en verkopen deze (creatie) nu ongeveer zes maanden.”

Het maken van deze pastırma is ook niet gemakkelijk aangezien het proces een hele dag in beslag neemt.

Korkutoğlu zei dat sociale media, de nadruk op visualiteit en trends hen hebben gedwongen om buiten de gebaande paden te denken en grenzen te verleggen in de culinaire wereld.

De pastırma-maker zei dat velen het in het begin erg vreemd vonden, maar zodra een paar mensen het probeerden, vonden ze het erg lekker.

Turkse eetcultuur

Korkutoğlu verklaarde dat de meeste reacties die hij tot nu toe heeft ontvangen positief zijn, en zei dat de lokale bevolking hem vertelt dat hij “(culinair) goud met goud heeft bedekt,” verwijzend naar het belang van het eten in Kayseri en de Turkse eetcultuur.

Hij verzekert zijn klanten dat het goud dat hij gebruikt 100% eetbaar is en geen spijsverteringsproblemen zal veroorzaken. Korkutoğlu zei dat de bladgoud van hoge kwaliteit wordt geïmporteerd van een betrouwbare verkoper in het buitenland.

Als je de kans krijgt om deze delicatesse te proberen, wees dan niet ongerust als je toiletpot meer lijkt te glinsteren, want goud is een inert metaal, wat betekent dat het niet door het spijsverteringsstelsel in je bloedbaan wordt opgenomen, dus het zal je spijsverteringskanaal passeren en als afval worden geëlimineerd.

Bron: Turkse media