Een Turkse onderzoeker aan de Izmir Dokuz Eylül Universiteit heeft een draagbare bloedpomp ontworpen, die het leven zal redden van mensen met een gevorderde hart- of longaandoening.

Professor en cardioloog Erdem Silistreli heeft samen met zijn team vijf jaar lang onderzoek gevoerd.

Het apparaat, dat slechts 20 centimeter groot is, kan grote bloedklonters uit het lichaam verwijderen en geoxideerd bloed laten terugvloeien.

Draagbaar

Specialisten kunnen het technisch snufje overal gebruiken aangezien het toestel draagbaar is. De modellen die nu bestaan zijn zwaar en immobiel. Patiënten die in een ernstige toestand verkeren, hoeven niet te wachten om naar het ziekenhuis te gaan voor behandeling. Dit beperkt het gezondheidsrisico drastisch.

“Het is de eerste keer dat men zo’n praktisch en draagbaar apparaat ontwerpt in Turkije,” zei Silistreli tegen Anadolu Agency in Izmir.

Kritieke toestand

Patiënten die in een kritieke toestand verkeren en onmiddellijk hulp nodig hebben, moeten meestal wachten voordat ze worden opgenomen in het ziekenhuis.  Dit vergoot het overlijdensrisico enorm.

Volgens cijfers van de Dokuz Eylül Universiteit hebben ongeveer 3000 mensen in Turkije nood aan een soortgelijk apparaat. Aan de behoeften van veel van deze patiënten wordt niet onmiddellijk voldaan omdat de machines duur en ontoegankelijk zijn.

Het nieuwe apparaat kan daar echter verandering in brengen.

Hart- en vaatziekten zijn volgens cijfers de grootste doodsoorzaak in Turkije. Vaataandoeningen maakten 40 procent uit van de Turkse sterfgevallen in 2017.

Sabah

A.O.