Mehmet Nuri Aydın en Şule Çet

Een Turkse arts heeft een beroepsverbod van zes maanden opgelegd gekregen.

De Turkse Medische Bond (TTB) heeft een besluit gehandhaafd waarbij Dr. Mehmet Nuri Aydın uit het beroep is geschorst vanwege zijn opinierapport over de moord op universiteitsstudent Şule Çet in 2018.

Het verslag van Dr. Aydın, een deskundige op het gebied van forensische geneeskunde, veroorzaakte verontwaardiging nadat het in het procesdossier was opgenomen.

“Als een vrouw ermee instemt om alcohol te drinken met een man op een afgezonderde plaats en vooral als ze naar zijn huis gaat waar hij alleen woont, betekent dit dat ze heeft ingestemd met geslachtsgemeenschap,” zei de arts in zijn verslag.

Na een klacht van de advocaat van de familie Çet opende de Medische Kamer van Ankara een onderzoek tegen de arts. In zijn verweer stelde Aydın dat zijn rapport niet in strijd was met de feiten en deontologie. De kamer schorste hem voor zes maanden uit het beroep.

De opmerkingen in het rapport hadden in het hele land tot woede geleid, waardoor niet-gouvernementele medische organisaties actie ondernamen.

Çet werd dood aangetroffen nadat ze in 2018 66 meter naar beneden was geduwd vanaf de 20e verdieping van een wolkenkrabber in Ankara’s chique wijk Çankaya. Forensisch bewijs toonde aan dat ze voor haar dood was verkracht.

De hoofdverdachte, Çağatay Aksu, kreeg levenslang en de andere verdachte, Berk Akand, kreeg 18 jaar en negen maanden gevangenisstraf voor “medeplichtigheid aan moord”, “zware aanranding” en “vrijheidsberoving”.

Çağatay Aksu, 34, bleek de vrouw seksueel te hebben misbruikt en van het gebouw te hebben gegooid en werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor “moord”, “aanranding” en “wederrechtelijke opsluiting”.

Zijn vriend Berk Akand, 34 jaar, werd veroordeeld tot 18 jaar en 6 maanden gevangenisstraf voor het helpen van Aksu bij al deze misdaden.

Bron: Hürriyet