Archeologen hebben 1.500 jaar oude werktuigen gevonden in de Turkse stad Alexandria Troas, gesitueerd in de noordwestelijke provincie Çanakkale.

De oude landbouw- en timmerwerktuigen, gemaakt uit brons en ijzer, werden gevonden tijdens een opgraving die begon in 2011. De operatie wordt geleid door dr. Erhan Öztepe, een professor actief in het departement archeologie aan de universiteit van Ankara.

Vondst meest belangrijke in 2018

De oude stad Alexandria Troas bevindt zich in het hedendaagse Turkse dorp Dalyan, gelegen in het district Ezine. Volgens Öztepe is de vondst de meest belangrijke in 2018.

‘De gevonden werktuigen weerspiegelen het type van agriculturele activiteiten dat plaatsvond tijdens de vroege Byzantijnse periode en vertelt ons meer over de toenmalige economie in en rondom de regio van Alexandria Troas’, zei Öztepe.

De werktuigen werden gevonden in grote zware vazen, beter bekend onder de Griekse naam “Pithos”. De vazen werden traditioneel voornamelijk gebruikt om massaal vloeistoffen, of groenten en fruit op te bergen. Volgens Öztepe is het zeldzaam dat voorwerpen, zoals de gevonden werktuigen, in zulke vazen worden gevonden.

‘Het ministerie van Cultuur en Toerisme heeft tijdens de afgelopen vijf jaar meer dan een miljoen Turkse lira uitgegeven aan de opgravingen in de regio van Alexandria Troas’, zei Kemal Dokuz, lokale ambtsverantwoordelijke voor Cultuur en Toerisme.

Alexandria Troas

De oude stad Alexandria Troas werd gevestigd op het einde van de derde eeuw voor onze jaartelling en bleef bestaan als een nederzetting tot en met de negende eeuw. Enkele eigenschappen, zoals de locatie en een acht á negen kilometer lange muur, maakten deze stad belangrijk. Sommige stukken van de muur kan je tegenwoordig nog bezichtigen. De nederzetting was destijds ongeveer vijfduizend vierkante meter groot.

De stad had een grote invloed tot en met de vierde eeuw en de bevolking telde, tijdens haar hoogtepunt, ongeveer 100.000 mensen. Een aanzienlijk bedrag voor die tijd.

Toen Constantinopel de hoofdstad werd van het Byzantijnse Rijk verloor Alexandria Troas veel van haar invloed. Ook de aardbevingen die plaatsvonden in de oude stad droegen bij aan de graduele afname aan interesse in de stad.

Hurriyet

M.S.