Foto: President van Turkije, Recep Tayyip Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft via zijn advocaat Hüseyin Aydın aangifte gedaan tegen extreem rechtse PVV-leider Geert Wilders. De racistische PVV-leider heeft de Turkse president beledigd met de publicatie van een spotprent.

Haatzaaier Geert Wilders reageert furieus. “Dus de man die mij een fascist noemt en eerder heel Nederland fascistisch en een overblijfsel van het nazisme noemde gaat nu aangifte tegen mij doen? De wereld op zijn kop. Loser!”

De advocaat van de Turkse president heeft de aangifte ingediend bij de officier van justitie in Ankara, zo melden verscheidene Turkse media.

PVV-leider Wilders deelde onlangs een spotprent van de Turkse president op sociale media. Erdoğan staat afgebeeld met een bom op zijn hoofd.

De PVV-leider noemde Erdoğan eerder al een “terrorist” op Twitter. Hier heeft het Turkse staatshoofd al op gereageerd. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu noemde hij Wilders hierop een “facist”.

De PVV-leider Wilders deelde op 24 oktober via Twitter een spotprent waarop de Turkse president te zien is met op zijn hoofd een bom met brandend lont. Dat is een verwijzing naar de omstreden cartoon van Mohammed van de Deense cartoonist Kurt Westergaard.

Extreem rechtse Wilders schreef daar het woord ‘terrorist’ bij. De Turkse president had daar al boos op gereageerd. Hij noemde Wilders volgens staatspersbureau Anadolu een “fascist”.

Wilders riep ook op om Ankara uit het militaire bondgenootschap Navo te gooien. Wellicht als reactie op de steun die Turkije geeft aan Azerbeidzjan in het conflict rond Nagorno-Karabach, een Azerbeidzjaans gebied dat illegaal bezet wordt door Armeense militairen.

De Turkse president Erdoğan waarschuwde PVV-leider Wilders na de tweet dat hij zijn grenzen moet kennen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu noemde Wilders een fascist.

Wilders liet daarop weten dat fascisme juist het gedachtengoed van de Turkse president is. ‘Ik kom op voor onze vrijheid en verzet me juist tegen de onvrijheid van de totalitaire islamitische ideologie.’

Dat het conflict hoog oploopt, maakt hem niet uit. ‘Kom maar op. Altijd doorgaan en nooit buigen. Niet voor de islam en niet voor de Turkse president,’ laat hij weten op sociale media.

Bron: TT