Foto: Sinan Can

Programma- en documentairemaker Sinan Can wordt serieus bedreigd uit moslimextremistische hoek, zegt Can in een interview met de Nederlandse media.

De bedreigingen en intimidaties zijn zodanig van aard, dat Can regelmatig overweegt om te stoppen met het maken van documentaires over thema’s gelieerd aan moslimextremisme, zegt Can.

Hoewel Can altijd al serieuze thema’s aansnijdt in zijn werk zijn de bedreigingen een stuk serieuzer van aard geworden sinds Can zich bezighoudt met ‘jihadbruiden’ en andere ex-strijders en deelnemers van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak, zo zegt Can.

‘Veel explicieter. En ze dringen door tot in je privésfeer, ze vragen rond waar ik woon en zoeken informatie over mijn familie. Ze laten me weten hoe ik gestraft ga worden en wat er gebeurt met mensen van wie ik hou. Laatst kreeg ik een brief met passages uit de profetische traditie, waarin het gaat over straffen als handen en voeten afhakken en een langzame dood sterven in de woestijn.’

Onder meer een man uit Algerije, die in Nederland ongewenst vreemdeling is verklaard door zijn deelname aan IS, bedreigt Can.

‘Hij geeft mij en de Eindhovense oud-burgemeester Van Gijzel daar de schuld van alles. Hij waarschuwde me: ik kom sowieso naar Nederland, linksom of rechtsom.’

Ook ontving hij bedreigingen van een Zweedse IS-ganger, die zijn celstraf uitzit in een gevangenis waar gevangenen onlangs wisten te ontsnappen. Can weet niet of ‘zijn’ bedreiger daar ook bij zat.

Ook in het buitenland wordt Can steeds vaker herkend, en hij vraagt zich in de Telegraaf hardop af of dat het nog allemaal waard is.

‘Ik twijfel steeds meer of het me dat allemaal wel waard is. Het lastige is dat ze zo wel hun zin krijgen. Ze willen graag dat ik stop of dat me iets overkomt. Aangifte doen is ook toegeven dat je je zorgen maakt. Maar ik trek nu een grens, ben er klaar mee en ga me melden bij de autoriteiten.’

Bron: Nederlandse media