Moefa Bencherif (50) en Halil Aykac (40) (Printscreen via Viervoeters)

In het Belgische programma ‘Viervoeters’ deden de 50-jarige Moefa Bencherif en 40-jarige Halil Aykac hun verhaal.

De ene is Turks, de andere Marokkaans, beiden zijn islamitisch opgevoed en openlijk homoseksueel. “Het is jammer dat zoiets inog altijd bijzonder moet zijn.” Moefa en Halil zijn acht jaar samen en wonen intussen zes jaar in hun huis.

Moefa’s familie is van Marokkaanse origine, Halil heeft Turkse roots. Moefa is chef-kok, Halil kapper.

De twee zijn islamitisch opgevoed, en kregen ze op hun eigen manier te maken met het taboe dat in hun geloof heerst rond homoseksualiteit. Moefa was getrouwd, tot hij zo’n acht jaar geleden uit de kast kwam.

“Ik groeide op in het Limburgse Meulenberg en kom uit een gezin met zeventien kinderen. We zijn heel islamitisch opgevoed. Ik moest naar de Koranschool en naar de moskee”, aldus Moefa.

“Ik wist op jonge leeftijd al dat ik op mannen viel, maar bij ons thuis was dat taboe. Iets waar niet over gepraat mocht worden en wat niet bestond in ons geloof. Je trouwde, ging uit huis en kreeg kinderen.”

Uit de kast

En dus volgde ook Moefa dat pad. “Maar mijn huwelijk is stukgelopen, vooral omwille van mijn seksualiteit. Pas toen ik Halil leerde kennen, ben ik uit de kast gekomen.”

Halil kwam veel vroeger uit de kast. “Ik was al heel jong toen ik besefte dat ik op mannen viel”, zegt hij.

Maar ook hij worstelde met zijn gevoelens. “Ik dacht dat ik de enige was. In de lagere school gedroeg ik meer meisjesachtig. In de les keek de moslimleraar mij eens recht in de ogen, terwijl hij zei dat alle homo’s rechtstreeks naar de hel gaan.”

Nadat ze een koppel werden, spoorde Halil Moefa aan om zich ook tegenover zijn kinderen te outen.

“Ik vond het belangrijk om dat te doen als ze nog zo jong mogelijk waren”, zegt Halil. “Hoe jonger ze zijn, hoe minder vooroordelen ze vaak al gevormd hebben.”

Ondanks het taboe rond homoseksualiteit in de moslimcultuur, krijgt het koppel alleen maar positieve reacties.

“Maar ik denk dat de drempel om uit de kast te komen nog altijd wel hoog is in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap.”

Door zich openlijk te uiten, wil het koppel daarom een voorbeeld zijn voor moslimjongeren.

En dan is er ook nog het feit dat Moefa en Halil verschillende roots hebben. “Er wordt wel eens gezegd dat Turken en Marokkanen niet met elkaar kunnen opschieten”, zegt Halil.

“Maar wij hebben daar nooit een issue van gemaakt. Misschien dat die rivaliteit meer onder jongeren heerst. Omdat we allebei islamitisch zijn opgevoed, delen we ook veel dezelfde waarden.”

Bron: Belgische media