Turkse archeologen hebben een duizenden jaren oud Egyptisch zegel opgegraven. Ze deden de vondst op de site van de antieke stad Comana Pontica aan de Zwarte Zee.

De archeologen zijn momenteel aan het onderzoeken hoe belangrijk de oude stad Comana Pontica was in de hellenistische tijd, na de dood van Alexander de Grote.

Dat heeft Burcu Erciyas, hoofd van het onderzoeksteam, uitgelegd in een interview met het staatspersagentschap Anadolu Agency.

De archeologische site ligt in de buurt van het huidige Tokat, aan de noordkust van Turkije. De opgravingen begonnen in 2004 en er werden al huizen, begraafplaatsen en kerken opgegraven uit de tijd van Danishmend, de Seltsjoekse, Ottomaanse en Byzantijnse tijd, aldus Erciyas.

Erciyas is archeoloog aan de Technische Universiteit van het Midden-Oosten (METU) in de hoofdstad Ankara.

“In 2020 hebben we nieuwe vondsten gedaan. De meest interessante daarvan komt misschien wel uit het oude Egypte. In de vorm van een scarabee met hiërogliefen erop, met andere woorden een amulet of een zegel. Dat zegt veel over de internationale handel die toen al aanwezig was in Comana.”

We hebben de scarabee samen met andere vondsten geschonken aan het museum van Tokat. Wetenschappers hebben er de naam van Thutmose III op teruggevonden. Die regeerde van 1479 tot 1429 v.C. in de 18de dynastie van Egypte, legt ze uit.

Tot het jaar 4 of 3 v.C. werd de scarabee die aan de heerser toebehoorde gebruikt. Er werden soortgelijke Oudegyptische zegels opgegraven elders in Turkije, in het achterland van Anatolië.

Comana Pontica was een belangrijk cultureel centrum ten tijde van de Mithridatische dynastie. De stad behield haar zelfstandigheid tijdens de Romeinse overheersing. Het was een heilige plaats waar de Anatolische godheid Ma vereerd werd.

Het was ook een belangrijk handelscentrum. Vanuit heel Anatolië kwamen er bezoekers naar de festivals, de overvloedige markten en het vruchtbare land rondom de stad.

Het archeologisch onderzoeksproject rond de site Comana Pontica wordt gesteund door METU en de Turkse Raad voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek (TUBITAK). Het loopt al sinds 2004.

Bron: Hürriyet

S.V.R.