Turkije zal de YPG aanvallen indien zij weigeren Manbij te verlaten. De YPG is nu in handen van de PKK, verklaarde de minister van Buitenlandse zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, op 2 maart.

Tijdens een persconferentie buiten het parlement in Ankara, vertelde Çavuşoğlu dat de VS niet de rug moet keren, omdat een andere terreurgroep, IS, als eerste bestreden moet worden.

“Wij willen niet dat onze bondgenoten samenspannen met terreurgroepen. Wij hebben eerder verklaard dat Turkije de YPG zal aanvallen, tenzij zij Manbij verlaten,” verklaarde Çavuşoğlu. Hij vertelde ook dat de operatie die gericht is op Manbij als doel heeft, het gebied terug te geven aan de “ware eigenaars”.

“Er zijn andere bondgenoten die actief zijn in deze, zoals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Wij zijn gesprekken aan het onderhouden in het kader hiervan”, voegde hij eraan toe. Çavuşoğlu vertelde ook dat Ankara en Washington momenteel gesprekken aan het voeren zijn om Raqqa te bevrijden en de rol die Turkije hierin zal spelen.

Terreurorganisaties

Turkije ziet de YPG en de PYD als terreurorganisaties door de nauwe banden die zij onderhouden met de PKK, maar de VS ziet hun als vertrouwelijke partners in de strijd tegen IS. De VS steunt de Syrische Democratische Troepen (SDF) en de YPG hoort daaronder.

Ondertussen heeft president Recep Tayyip Erdoğan laten weten dat het volgende operatiepunt Manbij is na de geslaagde operatie van al-Bab. “De YPG moet Manbij verlaten, omdat zij geen verbondenheid hebben met het doel van de SDF. Manbij behoort tot de Syriërs, net zoals Raqqa. Wij krijgen informatie dat er daar ongeveer 2.500 IS strijders aanwezig zijn”, vertelde Erdoğan aan de pers op zijn terugkomst van Pakistan.

Hij vertelde ook dat het Vrije Syrische Leger (FSA), dat ondersteund wordt door Turkije het Raqqa offensief zou moeten leiden. De Turkse militaire operatie “Eufraat Schild” begon in augustus om de veiligheid in de regio te verzekeren, de coalitietroepen te ondersteunen en de terreurdreiging aan te pakken.

Hurriyet