Turken zijn woedend dat de regering het verbod op muziek na middernacht handhaaft, ondanks de opheffing van veel van de COVID-19-gerelateerde maatregelen.

Muzikanten hebben erop gewezen dat dit bewijst dat het verbod nooit een COVID-19-gerelateerde voorzorgsmaatregel was en altijd “volledig ideologisch” was.

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca kondigde op 2 maart aan dat hoewel veel van de COVID-19-gerelateerde maatregelen zijn opgeheven, het verbod op muziekuitzendingen na middernacht nog steeds zal voortduren.

“Er is geen besluit genomen door het Wetenschappelijk Comité over het verbod op muziek. Ik denk dat het in de nabije toekomst zal worden opgeheven,” vertelde Koca aan verslaggevers na een vergadering van het comité van het land voor de bestrijding van het virus.

Na de aankondiging van Koca gingen burgers naar Twitter en zeiden dat dit opnieuw bewijst dat het verbod op muziekuitzendingen “volledig ideologisch” is en niets te maken heeft met de COVID-19 pandemie.

“Aangezien de toepassing van de HES-code [het systeem voor het traceren van contacten met het coronavirus] ook is opgeheven, zouden ze één logische reden moeten aankondigen om het muziekverbod na middernacht voort te zetten voor de pandemie. Laten we het zeggen, want het slaat nergens op: het muziekverbod is een puur ideologische en reactionaire praktijk en moet onmiddellijk worden opgeheven,” twitterde zangeres Gaye Su Akyol.

“Als het masker mandaat en de HES code eis voorbij zijn, moet je in staat zijn om je lied te zingen tot de tijd dat je wilt, mijn beste vriend [verwijzend naar zangers]. In zo’n moeilijke periode moet de weg van de muziek- en entertainmentsector worden vrijgemaakt, en het besluit om muziek na middernacht het zwijgen op te leggen, moet worden opgeheven! We wachten op een dringende verklaring”, twitterde zangeres Demet Sağıroğlu.

“Bijna alle maatregelen zijn opgeheven, maar het muziekverbod gaat door na middernacht. Met de verklaring van vandaag hebben we geleerd dat dit verbod niets te maken heeft met het Wetenschappelijk Comité,” twitterde radioloog Prof. Dr. Güner Sönmez.

Als onderdeel van de coronavirusbeperkingen had Turkije in juli 2021 een verbod ingesteld op muziek, live of uitgezonden, na middernacht.

De aankondiging was gedaan door president Recep Tayyip Erdoğan, die toen had gezegd: “Neem me niet kwalijk, maar niemand heeft het recht om anderen ’s nachts te storen.”

Bron: Turkse media