De Turkse voetbal autoriteiten hebben eerder deze week bevestigd dat zij zich kandidaat stellen om het EK in 2024 te organiseren. Indien Turkije de gastheer mag worden in 2024, dan wordt dit het grootste sportevenement dat zij ooit heeft georganiseerd.

De kandidaatstelling was aangekondigd door de minister van Sport, Akif Çağatay Kılıç en de voorzitter van de Turkse voetbalfederatie, Yıldırım Demirören.

Demirören vertelde dat de kandidaatstelling aan de UEFA ingediend zal worden op 2 maart, net voor de deadline.

“Ik hoop dat Turkije een mooie uitkomst te wachten staat,” vertelde Kılıç, die benadrukte dat de president Recep Tayyip Erdoğan de kandidaatstelling steunde.

Grote stap voorwaarts

“In de laatste jaren, heeft Turkije een grote stap voorwaarts gemaakt op het gebied van stadiums,” voegde hij eraan toe. “Turkije is meer dan in staat eender welk sportevenement op wereldschaal te organiseren. Bovendien hebben wij in Turkije alleen al meer gekwalificeerde stadiums dan in heel Europa.”

“Ik geloof ook niet dat transport enig probleem zal zijn. Turkije heeft nieuwe wegen, snelwegen, bruggen, vliegvelden en wij blijven investeren in het transport en de infrastructuur,” verklaarde de minister.

Olympische Spelen 2020

De Turkse overheid was enorm teleurgesteld dat Istanbul haar rol als gastheer had zien voorbijgaan aan Tokyo in de Olympische Spelen 2020. Turkije had ook nipt verloren, en in controversiële omstandigheden, aan Frankrijk in het kandidaatschap voor het EK in 2016.

In de race voor het EK in 2024, zal Turkije onder andere moeten concurreren met Duitsland, die het WK in 2006 organiseerde.

Turkije heeft de voorbije jaren een enorme boost gezien van haar economie dankzij haar nieuwe infrastructuurprojecten, mede hierom wordt de kans ook hoog geschat dat haar kandidaatschap zal ingewilligd worden en dat zij het EK in 2024 zal organiseren.

Sabah