Griekenland is in een veilige haven voor Turkse criminelen veranderd volgens de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken. Dat zei hij als reactie op de Griekse beslissing om bescherming te verlenen aan twee leden van de Fetullahistische Terreurorganisatie (FETO). Die groep wordt verantwoordelijk gehouden voor de gefaalde coup van 2016.

In een interview met de Griekse krant Ta Nea zei Mevlut Cavusoglu: “Griekenland is een veilige haven geworden voor Turkse criminelen zoals de acht gevluchte soldaten die deelnamen aan de couppoging.”

“Wij zijn vastberaden om de uitlevering en proces van deze voortvluchtige putschisten in Turkije te verzekeren,” zei hij.

Eerder besloot Griekenland om bescherming te verlenen aan twee voormalige Turkse elitecommando’s die gelinkt worden aan FETO.

Turkije vaardigde onmiddelijk een uitleveringsverzoek uit. Dat verzoek werd geweigerd door het hoogste Griekse Hof in januari 2017 na een aantal rechtszaken.

FETÖ en haar in de VS wonende leider Fetullah Gulen orkestreerden de gefaalde coup van 15 juli 2016 die het leven kostte aan 251 mensen en bijna 2.200 mensen verwondde.

Cyprus

Cavusoglu sprak ook over de unilaterale speurtochten naar koolwaterstof in de oostelijke Middellandse Zee door de Griekse Cyprioten. Hij meende dat de rechten van de Turkse Cyprioten werden genegeerd door die stappen.

“Turkije zal weldra haar eigen speurtochten naar koolwaterstof in de oostelijke Middellandse en Zwarte Zee beginnen,” zei hij.

Turkije heeft de Grieks-Cypriotische administratie herhaaldelijk gewaarschuwd omtrent haar onderzoeken naar koolwaterstof in de Middellandse Zee. Turkije meent dat de Turkse Cyprioten ook recht hebben op de grondstoffen in het gebied.

Hurriyet

TA