Het regime van Bashar Al-Assad en de Syrische takken van de PKK hebben hun krachten gebundeld om de activiteiten van Turkije in de Syrische provincie Idlib te belemmeren. De overeenkomst houdt in dat militanten van terreurorganisatie YPG bombardementen zullen uitvoeren op Turkse soldaten.

De terroristische groepering heeft eerder al enkele bombardementen uitgevoerd op verschillende locaties in de provincie. De PKK wil naar verluidt ook chaos creëren in Noordwest-Afrin, dat eerder dit jaar werd gezuiverd van terreur tijdens een gezamenlijke operatie van de Turkse strijdkrachten en het vrije Syrische leger (FSA). De terroristen zijn reeds begonnen met de infiltratie van de regio om zo aanvallen te kunnen uitvoeren.

DHKP-C

Volgens bronnen zal ook het Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C), dat nauwe banden heeft met het regime van Assad en onder leiding staat van Mihraç Ural, meestrijden met de PKK tegen Turkije. Ural was een van de meest gezochten terroristen in Turkije. De Turkse overheid beloofde 250.000 euro aan diegene die hem kon overleveren.

Mihraç Ural

Hij was een topmilitant in THKP-C, een voorganger van DHKP-C, die als terroristenorganisatie wordt beschouwd door Turkije, de EU en de VS. Ural was ook het brein achter de autobombardementen van 2013 in het Reyhanlı district van de zuidelijke provincie Hatay, waarbij 52 doden vielen.

Een soortgelijke samenwerking tussen de YPG en het regime van Assad vond al eerder plaats. Tijdens de Turkse militaire operatie “Olijftak” kregen YPG-militanten humanitaire en logistieke steun van het Syrische regime. Ook namen zij eerder dit jaar deel aan de diplomatieke onderhandelingen.

Eind juli nam de YPG de eerste stap in de onderhandelingen met het regime van Assad, waarbij naar verluidt een overeenstemming werd bereikt over een gedecentraliseerd staatssysteem voor Syrië.  Belangrijke steden, waaronder Raqqqa en Deir ez-Zor, werden overgedragen aan Assad.

Sabah

O.A.