Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 1 juli al haar burgers gewaarschuwd om de conflictgebieden in Libië te mijden.

De Turkse ambassade in Tripoli heeft op haar website een reisadvies gepubliceerd. Ze waarschuwt haar burgers om alle handelingen te vermijden die mogelijk hun veiligheid in gevaar brengen in de gebieden die onder controle staan van de illegale militie loyaal aan Khalifa Haftar.

Khalifa Haftar

Ze roept alle Turkse burgers ook dringend op om weg te blijven uit de conflictzones onder controle van de Regering van Nationale Eenheid. Die wordt door de VN en de internationale gemeenschap erkend als de enige legitieme regering.

Op 30 juni had het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken nog een dringende oproep gedaan aan Haftars illegale militie om zes Turkse burgers vrij te laten.

Turkije verwacht dat haar burgers onmiddellijk worden vrijgelaten, of anders zullen de elementen van Haftar een legitiem doelwit worden, dixit het ministerie.

Sinds 2011 is Libië ten prooi aan verdeeldheid en chaos. Toen kwam er een bloedige opstand die door de NAVO gesteund werd en die zou leiden tot de afzetting en de dood van president Muammar Gaddafi, die meer dan 40 jaar aan de macht was.

De sterke politieke verdeeldheid heeft er nadien voor gezorgd dat twee machtscentra tegenover elkaar zijn komen te staan: één in Tobruk en één in Tripoli. Daarnaast zijn er een hele reeks zwaarbewapende milities.

Eerder deze week deed de Libische krijgsheer Khalifa Haftar een oproep om Turkse belangen in Libië aan te vallen.

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅

Libische krijgsheer Haftar verklaart oorlog aan Turkije