De uitleg van zowel het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken als van het Pentagon hebben de zorgen van Ankara niet verminderd inzake het plan van Washington om een Koerdische strijdmacht naast de Turkse grens op te starten. De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu benadrukt dat Turkije vastbesloten is om Afrin aan te vallen in het buurland Syrië.

Onomkeerbare schade aan relatie Turkije-VS

Turkije was niet tevreden met de opmerkingen van Staatssecretaris Rex Tillerson. Deze zei dat de VS geen intentie had om een Syrisch-Turkse grensmacht op te bouwen, nadat Tillerson zei dat het “fout werd beschreven en gerepresenteerd”.

“De formatie van het terroristische leger naast onze grens met Syrië zou onomkeerbare schade toerichten aan onze relaties met de VS,” zei Çavuşoğlu in een interview op CNN Türk.

Geen vertraging op plannen operatie Afrin

Hij gaf een antwoord op de vraag of een geplande operatie in het Syrische Afrin vertraagd werd na de mededelingen van de VS. Çavuşoğlu zei van niet en beloofde dat “we zullen ingrijpen in Afrin.” Afrin wordt bezet door de Volksbeschermingseenheden (YPG), die een nauwe link hebben met de PKK en daardoor ook als terroristisch worden beschouwd door Ankara.

“Turkije is elke dag het slachtoffer van aanvallen vanuit Afrin. Het is ons recht tot zelfverdediging volgens de internationale wet om maatregelen te nemen tegen deze terroristische groepering die ons omsingeld op drie fronten. Ze schenden onze rechten,” aldus de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken.

Hurriyet