Turkije zal een vierde schip naar het oosten van de Middellandse Zee sturen als onderdeel van de booractiviteiten naar koolstofwater. De Turken trekken zich niks aan van de Europese Raad die heeft gedreigd met sancties. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, maakte het nieuws eerder deze week bekend.

“De Europese Unie moest deze waardeloze beslissingen nemen om de Grieks-Cyprioten tevreden te stellen,” zei Çavuşoğlu tijdens een persconferentie.

Turkije heeft al aangekondigd dat het vastbesloten is om de booractiviteiten in de regio op te voeren als de EU een dergelijk besluit neemt. Turkije heeft momenteel drie schepen die actief bezig zijn in de regio. Het land zal weldra ook een vierde schip naar het oostelijke Middellandse Zeegebied sturen.

“We zullen onze activiteiten blijven uitbreiden”, aldus Çavuşoğlu.

De eenzijdig afgekondigde exclusieve economische zone van de Grieks-Cypriotische regering schendt een deel van het Turkse continentale plat, met name in de blokken 1, 4, 5, 6 en 7.

De twee Turkse boorschepen, Yavuz en Fatih, werden onlangs met steun van de Turkse marine naar de regio gestuurd. Het eerste seismische schip van Turkije, de Barbaros Hayrettin Paşa, dat in 2013 van Noorwegen werd aangekocht, is sinds april 2017 bezig met exploratie in de Middellandse Zee.

“Het seismische onderzoeksschip MTA Oruç Reis, dat sinds augustus 2017 seismische onderzoeken uitvoert in de Zwarte Zee en Marmara, zal worden uitgezonden om seismische onderzoeken uit te voeren in de Middellandse Zee”, schreef minister van Energie Fatih Dönmez in een Twitter-post.

Hurriyet

O.A. ✅