Ahmet Ertegün en Aretha Franklin

Er wordt een documentaire voorbereid over twee Turkse broers die een bekende platenmaatschappij oprichtten in de VS.

Ahmet Ertegün

Ahmet Ertegün en zijn broer Nesuhi richtten in 1947 Atlantic Records op. Ze droegen bij aan de carrières van beroemde zangers als Ray Charles, Aretha Franklin, Miles Davis, The Rolling Stones en Led Zeppelin.

Ahmet Ertegün en Aretha Franklin

De documentaire, met als titel ‘Sultans of jazz’, neemt de kijker mee op een tocht doorheen de geschiedenis van de jazzmuziek. De focus ligt op hoe de broers Ertegün probeerden in te gaan tegen het racisme in de VS. Tijdens de jaren 1930 en 1940, toen het racisme hoogtij vierde, nodigden zij Afro-Amerikaanse jazzmuzikanten uit op de Turkse ambassade in Washington D.C.

In een tijd waarin zwarten vaak niet naast blanken mochten zitten, maakte de Turkse ambassade korte metten met dat soort vooroordelen en opende haar deuren voor deze muzikanten.

De muzikanten repeteerden op de ambassade en organiseerden er jazzavonden.

De beroemdsten onder hen waren jazzpianist Meade ‘Lux’ Lewis, blueslegende Leadbelly en de bands van Count Basie en Duke Ellington.

Munir Ertegün, de vader van de twee broers, was de toenmalige Turkse ambassadeur in Washington. De drie trokken zich niets aan van de negatieve reacties van sommige Amerikaanse politici en bleven zwarte muzikanten helpen.

‘Sultans of jazz’ moet normaal gezien klaar zijn tegen de herfst. Vanaf dan zal de documentaire te zien zijn op internationale filmfestivals. Er worden opnames gemaakt in Washington, New York, New Orleans en Istanbul.

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅

Ahmet Ertegün komt ook voor in de film ‘Ray’, die het leven vertelt van de legendarische muzikant Ray Charles.