foto: http://www.oyunlardaislamofobi.com/

Turkije heeft een site opgericht om islamofobie in games te melden. Dat heeft de Turkse minister van Jeugd en Sport Akif laten weten aan de Turkse persbureau Anadolu Agency. “Videogames met islamofobe content kunnen vanaf nu worden gemeld bij de site www.oyunlardaislamofobi.com”, aldus de minister.

De minister wees op de gevaren van islamofobie in digitale games. “Digitale games worden nu gebruikt als een instrument om islamofobie te verspreiden door het Westen. Daarom hebben we stappen ondernomen om onze kinderen en jongeren te redden van deze valkuil in digitale games. Als eerste stap zijn we begonnen met een bewustmakingscampagne en daarvoor hebben we een brochure voorbereid”, aldus de minister.

Islamofobe inhoud schaadt kinderen

De minister zei dat islamofobe inhoud in populaire games kinderen schaadt. “We hebben vastgesteld dat de Koran en heilige plekken bewust worden geplaatst in geweldadige games. Het geweld, terrorisme en islamofobie zijn op jongeren opgelegd door middel van digitale games en hierdoor ontstaat een lelijke perceptie over de islam”, aldus Kilic. De Turkse minister benadrukte ook dat deze kwestie serieus moet worden aangepakt in de hele wereld, onder meer door wereldwijde organisaties zoals de Verenigde Naties.

unnamed-2
de Turkse minister van Jeugd en Sport Akif

“We hebben veel negatieve inhoud in digitale games gevonden zoals het opblazen van moskeeën en hun minaretten, het gebruik van de azan [islamitische oproep tot het gebed], verwijzingen naar de deur van Kaaba en de aanwezigheid van verzen die voorkomen in de Koran en de namen van Allah”, zei Kilic.

39 miljoen uur gamen per dag

“Voor zover ik weet, zijn er 1,5 miljard digitale gamers in de wereld. Dit cijfer is ongeveer 22 miljoen in Turkije. Deze mensen besteden 39 miljoen uur aan games per dag,” zei Kilic. Hij zei dat video game-ontwikkelaars die gebruik maken van islamofobe inhoud ook benaderd en gewaarschuwd zullen worden voor dergelijk materiaal in hun games. Hij hoopte dat de bedrijven naar hun waarschuwingen zullen luisteren en de nodige stappen ondernemen.

De sportminister zei dat digitale games ook veel positieve effecten en voordelen hebben, zoals het stimuleren van geestelijke vermogens van een persoon, probleemoplossend vermogen, het stimuleren van multi-tasking, snel denken en analysemogelijkheden. Maar hij zei dat er ook schadelijke aspecten waren, zoals racisme en discriminatie; gevolgen van geweld en seksueel getinte inhoud naast gezondheidsproblemen en academische mislukkingen in verband met gaming.

Andolu Agency