Turkse spelers vieren na een vriendschappelijke wedstrijd met Moldavië in de aanloop naar Euro 2020 Championship, in Paderborn, Duitsland, 3 juni 2021.

Money time in Groep A, de eerste groep waar vandaag de 3e en laatste speeldag van de groepsfase plaatsgrijpt.

Voorlopig ziet het er niet goed uit voor Zwitserland (1 punt) en Turkije (0 punten), maar de kwalificatie voor de volgende ronde kan nog.

Turkije maakte nog geen enkele goal op het toernooi en staat onderaan met 0 punten. “We hebben een mirakel nodig”, gaf coach Senol Günes toe. “Dat valt ons zwaar, maar we zullen ervoor vechten.”

Er werd veel verwacht van Turkije. “Maar we konden die verwachtingen niet nakomen”, zegt Günes, die een excuus ziet in de jonge leeftijd van heel wat spelers.

“De nederlaag in de openingswedstrijd tegen Italië voelde voor ons jonge team aan als het einde van de wereld. Maar deze slechte resultaten maken niet uit, want deze jongelingen zijn de toekomst van ons land.”

Zwitserse coach schrijft fans een brief: “Steun ons!”

Zwitserland hoopt wel nog als beste derde – of zelfs nog als tweede – door te kunnen stoten. Daarvoor heeft het een ruime zege nodig. Coach Vladimir Petkovic schreef alvast een emotionele open brief naar de fans.

“Voetballers en coaches hebben net als iedereen gevoelens, zorgen, angsten en vreugdes. Wij zijn net zo kwetsbaar”, luidt het. “En daarom hebben we de steun van jullie allemaal nodig voor deze beslissende wedstrijd.”

“We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we zondagavond allemaal samen kunnen juichen. Dat we samen trots kunnen zijn. Op onze “Nati” en ons Zwitserland!”

Na een 1-1 tegen Wales en een 3-0-nederlaag tegen Italië staan de Zwitsers onder druk om te winnen tegen een puntenloos Turkije. “In de match van de laatste kans moeten we, naast de juiste tactiek, opnieuw al onze waarden en kwaliteiten op het veld brengen: solidariteit, eer, vreugde en respect. Dan kunnen we het doen.”

‘Vanavond winnen’

Zwitserland en Turkije hebben tot nu toe nog maar weinig tot niets geoogst op het EK: Zwitserland pakte een puntje tegen Wales, Turkije nog niks.

Toch kunnen ze allebei nog aanspraak maken op de 1/8e finales. Zwitserland kan in de top 2 – rechtstreeks door – eindigen als het zelf wint en Wales verliest van Italië, al zal het doelsaldo dan wel de doorslag geven.

Als de Zwitsers verliezen, liggen ze uit het toernooi. Turkije kan niet meer in de top 2 eindigen, 3e worden is het hoogste haalbare, daarvoor moeten ze vanavond winnen.

Bron: Belgische media