Foto: Yavuz Sultan Selim Köprüsü

De Servische overheid en het Turkse bouwbedrijf Tasyapi hebben op maandag een contract ter waarde van 23 miljoen euro ondertekend voor de herstelling van een weg die twee zuidelijke steden in het Balkanland verbindt.

Het contract om de weg tussen Novi Pazar en Tutin te herstellen werd ondertekend door de voorzitter van het bedrijf, Emrullah Turanli, en Servisch Minister van Bouw, Transport en Infrastructuur, Zorana Mihajlovic.

Novi Pazar is de grootste stad in de regio Sandzak in Servië. Het werd opgericht tussen 1459 en 1461 door Ishakoglu Isa Bey, de stichter van de Bosnische hoofdstad Sarajevo en de hoofdstad van Macedonië, Skopje.

Turkije hecht veel belang aan de regio Sandzak omdat het gebied belangrijk is voor de relaties tussen de twee landen en de culturele banden daar het sterkst zijn.

De weg naar Tutin is ongeveer 22,5 kilometer lang en dient meer dan 150.000 mensen. Tutin is ook de eerste gemeente in Servië die over hernieuwbare windenergie beschikt.

Tijdens een ceremonie zei Mihajlovic dat 80 procent van het project gefinancierd wordt met een Turkse lening en de overige 20 procent met het Servische budget.

Turkse bedrijven

“Het contract gaat over de ontwikkeling van een preliminair project, de ontwikkeling van een gedetailleerd reguleringsplan en de uitvoering van de werken,” zei Mihajlovic.

Ze zei dat Turkse bedrijven deelnemen aan projecten waar meeste andere bedrijven voor terugdeinzen en zo werkgelegenheid creëren in deze gebieden.

Rasim Ljajic, de Servische vicepremier verantwoordelijk voor handel, toerisme en telecommunicatie, en de Turkse ambassadeur in Belgrade, Tanju Bilgic, waren ook aanwezig op de ondertekeningsceremonie. Ljajic zei dat de herstelling van de weg al 10 jaar op de agenda van de overheid staat.

Bilgic zei dat het Turkse Agenstschap voor Samenwerking (TIKA) dusver 18 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de regio Sandzak en dat er nog steeds vele herstellingswerken bezig zijn.

Tasyapi ondertekende eerder een samenwerkingsakkoord voor de bouw van het Servische deel van de snelweg tussen de Servische hoofdstad Belgrade met Sarajevo. Het Servische deel alleen zal naar verwachting meer dan een miljard euro kosten. Mihajlovic verklaarde eerder dat het einde van de bouwwerken verwacht wordt tegen eind 2019 of begin 2020.

De herstelling van de weg tussen Novi Pazar en Tutin wordt uitgevoerd als onderdeel van dit project.

Sabah

T.A.