Moslims in de Verenigde Staten zijn een hulpcampagne begonnen voor de families van de slachtoffers van de aanval op een synagoge. Dusver is er 111.000 dollar (97.600 euro) opgehaald.

De campagne werd gelanceerd op de islamitische crowdfundingsite Launchgood.com met de titel “Muslims Unite for Pittsburgh Synagogue.”

https://www.launchgood.com/project/muslims_unite_for_pittsburgh_synagogue?utm_source=homepagebanner&utm_medium=1&utm_campaign=Pittsburgh#!/

“We willen opkomen tegen kwaadheid met goedheid, zoals ons geloof ons oplegt, en een krachtige boodschap van medeleven sturen met deze actie,” zegt de website.

De hoofd van het Islamic Center of Pittsburgh, Wasi Mohammed, kondigde tijdens een rouwceremonie aan dat moslims reeds meer dan 70.000 dollar (61.000 euro) hebben opgehaald om hun joodse buren te helpen. Zijn nieuws werd onthaald op een staande ovatie.

“We willen gewoon weten jullie nodig hebben. Als het meer geld is, laat het ons weten. Als het mensen zijn om jullie tijdens de volgende eredienst te beschermen, laat het ons weten en wij zullen er zijn,” zei hij.

De Council on American-Islamic Relations (CAIR), een van de belangrijkste moslimverenigingen in de VS, publiceerde ook een verklaring waarin ze de aanval veroordelen.

“We veroordelen deze afgrijselijke en laffe aanval op een gebedshuis, betuigen ons diepste medeleven aan de geliefden van zij die gedood of verwond zijn en drukken onze solidariteit met de joodse gemeenschap uit tijdens deze periode van shock en rouw,” zei de directeur van de vereniging, Zohra Lasania.

De voorzitter van CAIR in Pittsburg, Safdar Khwaja, zei ook: “Deze barbaarse aanval op onze buren met wie we onze stad delen en we vaak in dialoog zijn getreden, is zeer schokkend en afgrijselijk. Een dergelijke terreuraanval raakt ons allen.”

Pennsylvania

Elf mensen werden zaterdag gedood nadat een schutter het vuur opende tijdens een ceremonie in een synagoge in de staat Pennsylvania.

Het dodelijke incident gebeurde in de Tree of Life Congregation Synagogue in Pittsburgh rond 10 uur in de ochtend plaatselijke tijd (1400 GMT).

De politie arresteerde de schutter, de 46-jarige Amerikaanse burger Robert Bowers.

Robert Bowers

Sabah

T.A.