De Turkse president Erdogan en president Trump

Turkse operatie wordt gepauzeerd zodat YPG zich kan terugtrekken

Als operatie Vredesbron gestaakt wordt, zullen de sancties voor Turkije worden opgeheven, aldus een gezamenlijk Turks-Amerikaans statement

Op donderdag stond in een gezamenlijk statement van Turkije en de VS te lezen dat Turkije de anti-terreuroperatie in Syrië zal pauzeren zodat YPG-terroristen zich uit de geplande veilige zone kunnen terugtrekken. Tijdens een ontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, samen met delegaties van Turkije en de VS in Ankara, werd een akkoord van 13 artikelen gesloten over Noordoost-Syrië.

Volgens het statement herbevestigden (1) Turkije en de VS hun goede relaties als leden van de NAVO, en dat de VS de veiligheidsproblemen begrijpt die Turkije aan de Zuidgrens ondervindt. Beide partijen (2) zijn het er ook mee eens dat omstandigheden, in het bijzonder die in Noordoost-Syrië, vereisen dat beide landen nauwer gaan samenwerken om hun gemeenschappelijke belangen te verdedigen.

(3) Onder het principe: 1 voor allen, allen voor 1, bevestigden beide partijen ook dat ze zich ertoe verplichten om alle NAVO-leden te beschermen tegen alle bedreigingen. (4) Ze beloven ook dat ze mensenlevens zullen respecteren, de mensenrechten na zullen leven en etnische en religieuze minderheden zullen beschermen. Andere artikelen uit het gezamenlijke akkoord over Noordoost-Syrië zijn als volgt:

(5) Turkije en de VS nemen de verantwoordelijkheid op voor ISIS/Daesh-activiteiten. Dit houdt in het beheer van faciliteiten waar ISIS/Daesh-terroristen gevangen zijn en de coördinatie van de terugkeer door Syriërs die door Daesh/ISIS gevlucht zijn.

(6) Turkije en de VS gaan ermee akkoord dat anti-terreuroperaties alleen maar terroristische doelwitten mogen hebben zoals terroristen zelf, hun schuilplaatsen, hun stellingen, hun wapens, hun voertuigen en andere uitrusting.

7. Turkije verbindt zich ertoe dat Turkse troepen de veiligheid en het welzijn van alle burgers in de veilige zone waarborgen, dat burgers niets overkomt en dat er geen schade wordt toegebracht aan burgerlijke infrastructuur.

8. Beide landen verbinden zich ertoe de politieke eenheid en de territoriale integriteit van Syrië te waarborgen en mee te werken aan het door de VN geleide proces om het Syrische conflict te beëindigen zoals vastgelegd in resolutie 2254 van de VN Veiligheidsraad.

9. Beide partijen gaan ermee akkoord dat het belangrijk is voor de nationale veiligheid in Turkije om een veilige zone te creëren en de zware wapens van de YPG in beslag te nemen en de stellingen van de groep uit te schakelen.

10. De veilige zone zal vooral door Turkije worden bewerkstelligd, maar beide partijen zullen wel nauwer op alle gebied samenwerken om de zone op te bouwen.

11. Operatie Vredesbron zal gedurende 120 uur worden gepauzeerd zodat YPG-terroristen zich uit de veilige zone kunnen terugtrekken. Als de eenheden zich teruggetrokken hebben, zal de operatie worden gestopt.

12. Op het moment dat operatie Vredesbron gepauzeerd is, gaan de VS ermee akkoord alle sancties die ze oplegden via het decreet van 14 oktober 2019 op te heffen. Daardoor zullen bepaalde eigendommen van Turken in de VS niet meer geblokkeerd worden en mogen personen die belangrijk zijn voor de operatie de VS weer binnen. Er moet ook met het congres worden samengewerkt om de voortgang te bespoedigen in het vredesproces voor Syrië, zoals vastgelegd in resolutie 2254 van de VN Veiligheidsraad. Nadat de operatie gestopt is, zoals beschreven in artikel 11, zullen alle sancties voor Turkije worden opgeheven.

(13) In het laatste artikel verbinden beide partijen zich ertoe samen te werken om alle doelen uit het statement te bereiken.

Op 9 oktober lanceerde Turkije operatie Vredesbron in Noord-Syrië om de Turks-Syrische grens te beschermen, de terugkeer van Syrische vluchtelingen te vergemakkelijken en om de territoriale integriteit van Syrië te herstellen. Ankara wil het gebied ten Oosten van de Eufraat zuiveren van de PKK en de Syrische tak YPG.

In een campagne van al meer dan 30 jaar, heeft de PKK, die door Turkije, de Europese unie en de VS als een terreurorganisatie wordt beschouwt, al 40.000 doden op haar geweten, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Bron: Anadolu Agency