Turkije verwacht een recordgroei voor het derde kwartaal van het jaar, waardoor het land op de eerste plaats zou komen te staan als economisch snelst groeiende land van de G-20. Dit meldde de Turkse premier Binali Yıldırım op woensdag.

Tijdens een toespraak op het Egeïsche Economische Forum in de westelijke provincie Izmir, zei hij dat “Turkije een record kan breken in het derde kwartaal. Turkije wordt hoogstwaarschijnlijk het snelst groeiende land van de G-20.”

Verder zinspeelde de premier erop dat de groeicijfers van juli-september meer dan 10% zouden kunnen behalen. De cijfers zullen in december openbaar gemaakt worden.

2018 wordt nog beter

Yıldırım zei dat 2018 een nog beter jaar wordt voor Turkije dan 2017: “De inflatie zal maar uit één cijfer bestaan, terwijl het streefpercentage voor groei minstens 5,5 zal bedragen. Wees niet verbaasd als het groeicijfer van het einde van het jaar zelfs 7% bedraagt.”

Hij voegde hieraan toe dat de globale economie en een herstelperiode in Europa binnen de verwachtingen lagen.

“Desondanks zijn er nog steeds enkele problemen waarmee rekening moet gehouden worden,” aldus Yıldırım. “De economische kwetsbaarheid en de regionale spanningen in de nasleep van de globale crisis zijn nog niet helemaal afgelopen.”

Hoge Europese muren

Yıldırım sprak ook nog over de relatie met Europa. Hij zei dat de E.U. de Turkse bijdrage moet appreciëren met betrekking tot het reduceren van migratie via de Egeïsche zee.

“Turkije verwacht van zijn Europese vrienden dat ze zich hiervan bewust zijn en dat ze een dergelijke bijdrage van de Turkse staat appreciëren. We zien echter wel dat het escalerende nationalisme en de toenemende islamofobie in Europa compleet hun zicht vertroebelen.”

Hij riep de leiders van Europa op om hun plannen te heroverwegen en te beslissen of ze een “uitbreiding van Europa willen met Turkije erbij of dat ze liever een Europese club willen worden die met hoge muren hun grenzen afsluit.”

Sabah