De zender Halk TV heeft een boete gekregen van de Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK). Op de zender werd het woord ‘lan’ gebruikt.

Dat heeft geen specifieke betekenis, maar werd gebruikt als verbindingswoord, op een vulgaire manier gericht tegen MHP-leider Devlet Bahçeli.

Bahçeli is een trouwe bondgenoot van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en president Recep Tayyip Erdoğan. Volgens de RTÜK ging deze uitspraak te ver en kan ze niet meer beschouwd worden als louter kritiek.

De Turkse mediawaakhond heeft een omroep beboet die kritisch is voor de regering. De omroep gebruikte een scheldwoord tegen Devlet Bahçeli, de leider van de Nationalistische Beweging (MHP).

De zender Halk TV heeft een boete gekregen van de Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK). Op de zender werd het woord ‘lan’ gebruikt. Dat heeft geen specifieke betekenis, maar werd gebruikt als een vulgair verbindingswoord.

De Turkse mediawaakhond ontpopt zich steeds vaker tot een werktuig om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen. De instantie heeft al verschillende boetes gegeven aan kritische zenders en zelfs een aantal zenders uit de ether gehaald.

Het was prof. Mehmet Çilingiroğlu die het woord ‘lan’ gebruikte tijdens een uitzending. Hij had het toen over Bahçeli’s oproep om de Turkse Medische Vereniging (TTB) op te doeken.

“Bahçeli zegt: ‘We moeten de medische vereniging opdoeken, we moeten het Grondwettelijk Hof opdoeken.’ Ben je een keizerrijk aan het uitbouwen?” zei Çilingiroğlu, en op het einde van zijn zin voegde hij het woord “lan” toe.

Bahçeli is een trouwe bondgenoot van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en president Recep Tayyip Erdoğan. Volgens de RTÜK gaat deze uitspraak te ver en kan ze niet meer beschouwd worden als louter kritiek.

RTÜK noemt het woord ‘lan’ vernederend en smadelijk.

Bron: Hürriyet