Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf details vrij over het telefoongesprek tussen de Turkse en de Amerikaanse president.

Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan verteld dat Washington geen wapens meer zal geven aan de terreurgroep PKK/PYD. Dat zei de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken.

De opmerkingen van Mevlut Cavusoglu kwamen er nadat Trump en Erdogan een telefoongesprek hielden op vrijdag om te spreken over de recent beëindigde Sochi-top, de Syrische crisis en bilaterale betrekkingen.

“Mr. Trump […] verklaarde duidelijk dat wapens niet meer gegeven zullen worden aan de YPG en zei in wezen dat deze onzinnige verrichtingen eerder beëindigd hadden moeten worden,” vertelde Cavusoglu aan journalisten tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Congolese Vicepremier en Buitenlandse Integratieminister Leonard She Okitundu.

Na het telefoongesprek tweette Erdogan: “Ik heb een productief telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump gehad vandaag.”

De PYD en haar militaire vleugel YPG zijn de Syrische takken van de terreurorganisatie PKK, die al meer dan 30 jaar oorlog voert tegen Turkije.

Tienduizenden mensen zijn gedood sinds de PKK haar terreurcampagne begon in Turkije in 1984.

De VS en de coalitie hebben grotendeels de PYD/YPG-banden met de PKK genegeerd. De PKK wordt door de VS en EU gezien als een terreurgroep.

Turkije heeft herhaaldelijk geprotesteerd tegen de steun van de VS aan de terroristische PKK/PYD als een “betrouwbare bondgenoot” in Syrië. De steun hield onder andere wapens en uitrusting in.

AA