Geweld verzwelgt het zuidoosten van Turkije sinds de terreurorganisatie PKK haar nietsontziende aanvallen op burgers en veiligheidsmachten hervat. Er zijn honderden dodelijke slachtoffers gevallen sinds vorige zomer toen de terroristen hun aanslagen verderzetten na een onderbreking. De onophoudelijke aanvallen hebben inwoners gedwongen te vluchten.

Ook dieren worden niet gespaard door het geweld van de PKK. Hierdoor grijpen dierenrechtenactivisten in om de moorden te stoppen. Een activist in Yuksekova, een district van de provincie Hakkari, heeft 35 katten opgepakt om ze te beschermen van de aanvallen. De katten werden gebracht naar de oostelijke stad Bitlis waar zich een opvangcentrum voor dieren bevindt. De Dierenrechten Associatie, een nationale non-profitorganisatie die dieren onderdak en bescherming biedt, roept mensen aan om katten te adopteren van hun opvangcentra. Dr. Damla Sahin, een vertegenwoordiger van de Dierenrechten Associatie in Bitlis, heeft gezegd dat het geweld in de regio de dieren ook erg beïnvloedt. Ze zei dat katten naar Van werden gebracht voor de start van de militaire operaties in Yuksekova om de terroristen op te ruimen.

“Bijna alle katten in ons centrum verkeren in goede toestand, ze worden ook gevaccineerd. Ze hebben dringend een thuis nodig want we kunnen ze niet lang opvangen”, zei ze.

Explosieven vastgemaakt aan booby-traps en geweerschoten door terroristen zijn een gevaar gevaar voor verloren dieren. Yuksekova was het voorwerp van een grote schoonmaak van  terroristen die zich schuilhielden in stedelijke plaatsen vorige maand.