T A M A M, “genoeg is genoeg” in het Turks, heeft nu meer dan 1 miljoen tweets bereikt en is wereldwijd nummer één trending topic op Twitter uren na de opmerkingen van Turks president Erdogan. “Devam”, een andere hashtag van pro-Erdogan supporters die “ga verder” betekent in het Turks, heeft slechts 300.000 tweets bereikt in dezelfde tijdsspanne.

Twitter

Turks president Recep Tayyip Erdogan zei tegen de parlementaire fractie van zijn partij “als de natie zegt ‘genoeg’, dan zullen wij stoppen.” Binnen het uur overrompelde een nieuwe hashtag, gebruikmakend van de woorden van de president, de sociale media van het land: “tamam”, een Turks woord dat “genoeg” betekent.

 

T A M A M werd de grootste trending topic wereldwijd met meer dan 800.000 tweets die gepost werden onder de hashtag om Erdogan te vertellen dat “genoeg is genoeg’. Ook CHP-presidentskandidaat Muharrem Ince twitterde ‘de tijd is gekomen!’.

Er wordt al enige tijd gediscussieerd of Erdogan, die Turkije regeert sinds 2003, de regering zou verlaten als hij de vervroegde verkiezingen verliest.

De verkiezingen zullen een nieuw presidentieel systeem inluiden waarin de verkozen kandidaat een president zal zijn die voor het eerst over uitvoerende bevoegdheden beschikt.

Erdogan vertelde zijn parlementaire fractie over de speculaties: “Onze natie heeft ons burgemeester van Istanbul, de leider van de AKP, premier en president gemaakt. Als zij zeggen ‘genoeg’, dan zullen wij stoppen.”