Geachte Redactie

Graag zouden we het één en het ander willen duiden naar aanleiding van je artikel met als hoofding

 “ Erdogan zit achter de aanslagen in Zaventem “

10

We eisen ook een rechtzetting en wel als volgt:

De Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen de PKK als een terroristische organisatie. Dit standpunt is tot op heden niet veranderd. Heeft De Standaard terzake een ander standpunt? Een titel zoals in het artikel aangegeven mag dan wel een uitspraak zijn van één van de organisatoren van de PKK stand.

Maar tot op heden is hier niets van bewezen en we mogen aannemen dat hier niets van aan is, in tegendeel. De Turkse veiligheidsdiensten hebben België en Nederland trouwens gewaarschuwd voor de aanwezigheid van de latere daders van de aanslagen in België.

150

Het is ook niet juist dat deze stand geen symbolen droeg van de PKK, er was immers een reuze foto van Öcalan, hun nog steeds in het gevang verblijvende leider, zichtbaar. Het is dus een PKK standpunt. De Turkse bevolking in België heeft de aanwezigheid van deze tent met droefheid veroordeeld. Zie maar de talrijke reacties op onze Facebookpagina.

Brussel (29/03/2016)
Brussel (29/03/2016)

Het punt is dat de PKK zelfs niet een minderheid van de Koerden in Turkije vertegenwoordigt. De meerderheid van de Koerden keurt de acties van de PKK niet goed. Net zoals alle Basken geen ETA-leden waren en alle Ieren geen IRA leden. Gaven jullie destijds ook podia aan de ETA en IRA terroristen ?

De Koerden zijn trouwens goed vertegenwoordigt in de regering Erdogan en zij hebben massaal op de AKP van Erdogan gestemd.

Het Koerdisch probleem is dus veel complexer dan jullie het duiden. Dus niet alle Koerden zijn PKK net als alle PKK-leden geen Koerden zijn. Wij vragen dan ook om de problematiek duidelijker te maken en geen podia te geven aan terroristen, dat mogen we toch van een kwaliteitskrant verwachten. Iedere dag sterven er Turkse soldaten door aanvallen van de PKK, gisteren nog 6. De overgrote meerderheid van de Turkse bevolking in België en in Turkije lijdt hieronder. Dit soort artikels leidt tot een nog grotere polarisatie gebaseerd op foute informatie en ipso facto foute perceptie.

Wat zouden de Belgen ervan gevonden hebben indien er destijds tentjes van de CCC (de benaming van een linkse actiegroep die in 1984 en 1985 veertien aanslagen pleegde in België.) zouden opduiken in Istanbul of Ankara, inclusief interviews in de Turkse pers ?

Door artikels zoals dit te brengen, brengen jullie misleidende en verkeerde duiding. En met een titel als deze geef je een totaal foute indruk op diegenen die het artikel niet lezen of niet naar zijn waarheidsgehalte kunnen inschatten.

Dit is olie op het vuur van de nu al moeilijke relaties met Turkije.

Dit kan op termijn grote geopolitieke gevolgen hebben. Ook dragen ze bij tot het verhogen van de spanningen binnen de Turkse gemeenschap in ons eigen land. Wat hebben we daar nu aan? Wij geloven dat de pers hierin een grote verantwoordelijkheid heeft te dragen.

En voor alle duidelijkheid onze reactie heeft geen enkele politieke inspiratie maar wil bijdragen aan een juistere perceptie op Turkije en tot het kalmeren van de gemoederen.

De Redactie van de Jonge Turken.