Een kleine stad in het noorden van Turkije beheert al het verkeer voor de afgelopen 18 jaar zonder verkeerslichten ondanks het feit dat het toch een omvangrijke bevolking telt. De verkeerslichten in Sinop, een stad aan de Zwarte Zee, werden verwijderd door het besluit van de provinciale commissie in 1998 als gevolg van de files in de stad.

2000px-sinop_in_turkey-svg
Google maps

De enige stoplichten in de stad bevinden zich in de voorkant van de stadsziekenhuis gelegen op een interprovinciale weg aan de rand van de stad. Gouverneur van de stad, Hasan Ipek, verklaart dit fenomeen door het respect dat het lokale bevolking aan elkaar toont.

“Eerst en vooral, is Sinop een zeer kostbare provincie, zeker als je ziet hoe mensen tegenover elkaar zijn. Dit zien we het best in het verkeer. Er is slechts één stoplicht, maar ik zie elke keer hoe chauffeurs hoffelijk voor elkaar, voor voetgangers zijn”, zei Ipek eraan toevoegend dat claxonneren of gevechten zeer zeldzaam waren ondanks de slechte staat van de wegen in het historische stadscentrum.

Gelukkigste provincie

Sinop blijkt ook de gelukkigste provincie te zijn in Turkije volgens een studie uitgevoerd door Turkstat. Burgemeester van Sinop, Baki Ergül, zei dat er meer files waren toen er verkeerslichten waren. “In een moderne stad moeten er verkeerslichten zijn, daar zeg ik geen nee tegen. Maar Sinop is een historische stad, onze wegen zijn redelijk smal. Vroeger moest men 5 a 10 minuten wachten, maar nu als er geen twee wagens kunnen passeren, laten ze elkaar door.

Des te meer voor voetgangers die ouder zijn of kinderen, mensen die iets zwaars dragen. Dit betekent dat we in een stad wonen waar de mensen vriendelijker zijn dan verkeerslichten en technologie. We hebben plannen om Sinop te laten groeien in de toekomst, die eventueel verkeerslichten met zich gaan meebrengen. Maar voor het ogenblik hebben we ze niet nodig. Iedereen vindt het grappig, maar wij zijn gelukkig met de gang van zaken”, zei Ergül.

50.000 inwoners

Sinop telt 50.000 inwoners. De stad ligt op een schiereiland aan de Zwarte Zee en een smalle landengte verbindt het geheel met het vasteland. Het schiereiland is bewoond sinds de Ionische Grieken een kolonie stichtten in de 7e eeuw. Sinop is niet enkel bekend om zijn historische en rustige natuur. Sinop heeft ook een goed bewaarde natuur en veel watervallen dankzij de lage bevolkingsdichtheid.

Sabah