Mensen staan vast in een enorme file terwijl ze Kyiv proberen te verlaten in de richting van de westelijke delen van Oekraïne, 24 februari 2022

Terwijl de dagenlange spanningen in Oekraïne snel escaleerden nadat Russische troepen het land waren binnengetrokken, hebben de recente ontwikkelingen ook gevolgen gehad voor de bedrijven in het land met Turkse winkels en bedrijven die hun deuren sloten.

De Russische president Vladimir Poetin, die de voorbije maanden zo’n 150.000 troepen aan de grens had verzameld, kondigde aan dat ze een speciale militaire operatie in Oost-Oekraïne zijn begonnen, waarbij donderdagochtend vroeg explosies werden gehoord in verschillende steden, waaronder de hoofdstad Kiev en Kharkiv.

Verschillende Turkse merken, met name LC Waikiki, Colin’s en English Home, hebben om veiligheidsredenen ongeveer 200 winkels in het land gesloten, aldus een bericht van het Turkse economische dagblad Dünya.

Er zijn brieven van winkelcentra naar de betrokken merken gestuurd over de sluitingen, aldus het rapport.

Van de merken met de meeste filialen in het land heeft Colin’s 60 winkels, LC Waikiki heeft er ongeveer 50 en English Home heeft 33 winkels. Ondertussen hebben de merken hun plannen voor nieuwe winkelopeningen in de komende periode opgeschort.

LC Waikiki, dat winkels heeft in Kyiv, Chernihiv, Jıtomır, Kharkiv, Lviv, Dnipro, Krivoy Rog, Zaporizhzhia, Odesa en andere steden, was van plan om tegen 2023 nog 10 winkels in het land te openen.

Colin’s is 22 jaar geleden met zijn activiteiten in Oekraïne begonnen en heeft nu een totale verkoopoppervlakte van ongeveer 25.000 vierkante meter (269.098 vierkante voet). De winkels bevinden zich in meer dan 30 steden van het land.

Russische troepen zijn donderdag de regio Kiev binnengevallen, nu de FSB beweert dat Oekraïense grenswachten alle faciliteiten aan de Russisch-Oekraïense grens hebben verlaten.

De Oekraïense strijdkrachten zijn sterk in de minderheid en in vuurkracht overtroffen door hun Russische tegenstanders, ondanks de toenemende militaire steun van het Westen aan de troepen van Kiev.

Bron: Sabah