CHP-kandidaat, Mansur Yavaş, is de winnaar geworden van de lokale verkiezingen in de Turkse hoofdstad Ankara en zal de nieuwe burgemeester worden. Volgens onofficiële cijfers behaalde Yavaş bijna 2% meer stemmen dan zijn AKP-concurrent. De CHP heeft met 50.91 procent van de stemmen en voor het eerst in 25 jaar de burgemeesterssjerp kunnen opeisen.

Mehmet Özhaseki, de gemeenschappelijke kandidaat van de Volksalliantie van de nationalistische partij MHP en de regerende AK-Partij, ontving 47,10% van de stemmen.

Alle ogen waren tijdens de lokale verkiezingen gericht op Ankara, Istanbul, İzmir, Bursa, Antalya en Adana. Het werd een nipte race tussen beide partijen die agressieve verkiezingscampagnes hebben gevoerd.

CHP-kandidaat Mansur Yavaş

CHP-kandidaat Mansur Yavaş waagde dit jaar zijn derde poging. In 2009 was hij nog lid van de nationalistische MHP toen deze nog geen bondgenoot was van de AKP. In 2014 nam hij het voor CHP op tegen de toenmalige burgemeester Melih Gökçek van de regerende AK-Partij. Hij verloor echter door beschuldigingen van verkiezingsfraude.

Yavaş heeft ervaring met het leiden van het lokale bestuur in het Beypazarı-district van Ankara, waar hij is geboren en getogen. Tussen 1999 en 2009 werd hij er twee keer burgemeester. Beypazarı werd door hem omgevormd tot een toeristische bestemming.

Mehmet Özhaseki

Özhaseki heeft vijf termijnen gediend in de Centraal-Anatolische provincie Kayseri en eerder ook als minister van Milieu en Stedenbouw in het vorige kabinet. Toch was hij niet populair tijdens de verkiezingscampagne omdat hij niet afkomstig is uit Ankara en er geen bestuurservaring heeft.

Yavaş staat in Ankara bekend om zijn vastberadenheid bij eerdere verkiezingen. De overwinning van Yavaş valt te midden van een reeks beschuldigingen tegen hem.

Een aanklager in Ankara heeft slechts enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen een aanklacht tegen hem voorbereid op beschuldiging van fraude en vervalsing. Yavaş ontkent alle beschuldigingen en zei dat de aanklager zelf werd vervolgd op beschuldiging van valsheid in geschrifte, fraude en kindermishandeling.

Yavaş zei dat de beschuldigingen pas opdoken toen de AKP schrik begon te krijgen om te verliezen in de hoofdstad. “We zullen Ankara niet overdragen aan een willekeurige persoon, iemand die in het verleden handtekeningen heeft vervalst. We willen dat Ankara wordt bestuurd door goede mensen,” zei president Recep Tayyip Erdoğan op 20 maart.

De vraag rijst of Yavaş daadwerkelijk als burgemeester van Ankara kan fungeren als hij veroordeeld wordt.

De AK-Partij heeft 18 van de 25 districten in Ankara binnengehaald. In 2014 hadden ze er drie meer.

Aangezien de AKP enkele provincies heeft overgelaten aan de MHP als onderdeel van hun alliantie, heeft de regerende partij bij de verkiezingen in totaal drie districten verloren, waaronder één aan haar bondgenoot.

De CHP heeft ruim gewonnen in de districten Haymana en Elmadağ, in aanvulling op de bolwerken Çankaya en Yenimahalle. De MHP won de districten Gölbaşı, Etimesgut en Polatlı.

Bewoners van de districten aan de rand van Ankara, met name Altındağ, Bala en Çubuk, hebben voor de regerende partij gestemd, zoals ze in het verleden altijd al hebben gedaan.

De AKP deed voor het eerst mee aan de verkiezingen in Ankara zonder haar doorwinterde burgemeester Gökçek die al sinds 1994 de sjerp draagt. In 2017 moest hij genoodzaakt ontslag nemen van de Turkse president die zei dat het tijd was voor een vernieuwing van de lokale overheden.

Hurriyet

O.A.