Het Scandinavische Telia AB heeft voor ongeveer 1,78 miljard Turkse lira (508 miljoen dollar) aan aandelen verkocht in Turkije’s grootste mobiele operator, Turkcell Iletisim Hizmetleri AS. Zo wil het zich meer concentreren op zijn activiteiten in de Noordse en Baltische landen.

Het in Stockholm gevestigde Telia heeft ingestemd met het verkopen van 153,5 miljoen Turkcell-aandelen – een belang van 7 procent – aan institutionele beleggers, meldde het bedrijf dinsdag in een verklaring.

Na de verkoop heeft Telia geen direct aandeel meer in Turkcell. De onderneming zei echter dat Telia’s indirecte belang (24 procent, daarmee de grootste aandeelhouder) in Turkcell door Turkcell Holding onveranderd blijft.

Aandelen verkocht

Telia heeft de aandelen verkocht voor 11,60 lira per aandeel, dat is 4,4 procent minder dan de sluitingsprijs van 12,11 lira op de beurs in Istanbul Borsa op maandag.

“De verkoop van de overgebleven directe aandelen in Turkcell is in lijn met onze strategie om ons te concentreren op onze activiteiten in de Noordse en Baltische landen”, aldus Johan Dennelind, president en CEO van Telia.

Grootste aandeelhouder Turkcell

“We zullen na de transactie van vandaag de grootste aandeelhouder van Turkcell blijven en zullen als zodanig ons blijven inspannen voor de lange termijn, om de impasse rond de eigenaar te verhelpen en het normale ondernemingsbestuur te herstellen”, voegde Dennelind eraan toe.

Het aandeel Turkcell werd om 12u08 lokale tijd voor 12.11 verhandeld, een ongewijzigde prijs sinds de sluiting van maandag, terwijl de BIST-100 index met 0,19 procent daalde naar 106.314.

Anadolu A