De regering van Egyptisch president Abdel Fattah el Sisi is volgens een verslag van Turkse inlichtingendiensten 3 keer samengekomen met de verboden terreurgroep PKK in Caïro deze laatste 6 maanden.

In het verslag dat voorbereid was na een lange periode van onderzoek, staat dat Egypte groen licht gaf aan de terreurgroep Syisch Koerdische Democratische Unie (PYD) om een kantoor te openen in Caïro.

“Het eerste contact tussen Egypte en de terreurgroep PKK gebeurde met bemiddeling van de centrale regering van Irak. Een delegatie van de PKK mocht naar Bagdad gaan in december vorig jaar. De delegatie van terroristen ging naar Caïro met een visum dat ze kregen van de Egyptische ambassade in Bagdad. De tweede samenkomst werd gepland tijdens de eerste”, stond er in het verslag te lezen.

“Een meer gemachtigde PKK-delegatie ging naar Caïro en kwam samen met hoge functionarissen van de Egyptische inlichtingendiensten in januari 2016. Egypte gaf tijdens deze vergadering de boodschap dat ze de PKK konden steunen. Na de vergadering leverde Egypte wapens en geld aan de terreurgroep”, stond er nog in het verslag.

Laatste bijeenkomst


De laatste bijeenkomst tussen Caïro en de PKK zou in april 2016 plaatsgevonden hebben waar 7 leden van de terreurgroep PKK aan deelnamen.

“7 mensen namen deel aan deze vergadering: Mustafa Karasu, bestuurslid van de KCK (Unie van Gemeenschappen in Koerdistan); Gülüşan Eksen (Fatma Adır); Seyithan Ayaz (Demgat Agit), die verantwoordelijk is voor buitenlandse zaken; Velid Halil (Aldar); iemand met de codenaam Azad en 2 anderen die niet geïdentificeerd konden worden”, was te lezen in het verslag dat verwees naar de KCK, een koepelorganisatie dat ook de terreurgroep PKK omvat.

Volgens het verslag ging de PKK bij de laatste bijeenkomst akkoord om informatie en inlichtingen te verzamelen over leden van de Moslimbroederschap in Turkije en actie tegen Moslimbroeders te ondernemen moest het nodig zijn. De partijen zouden het ook eens zijn geweest om te blijven samenkomen en dat Egypte wapens en monetaire hulp zou voorzien aan de terrerugroep PKK.

Er zijn sinds april geen bijeenkomsten meer geweest volgens het verslag.

Hurriyet